Medicii veterinari raporteaza ca au vaccinat peste un milion de porci din Romania in perioada sarbatorilor. Vaccinul expira la 31 decembrie 2006, asa ca trebuia utilizat.

Veterinarii au reusit sa vaccineze in citeva zile 1.154.969 de porci impotriva pestei, dintre care 965.267 crescuti in gospodarii particulare si 189.702 porci din ferme. „Am intocmit un raport privind situatia vaccinarii porcilor pe care il voi prezenta premierului", a spus Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. Documentul trebuie sa arate ca toate dozele de vaccin primite de la UE au fost utilizate.

„Este imposibil"

Pentru ca expirau la 31 decembrie 2006, cele un milion de doze de vaccin trebuiau epuizate in sase zile. „Campania a inceput la 20 decembrie si, inainte de Craciun, medicii veterinari s-au ocupat cu testele pentru trichineloza si este greu de crezut ca a vaccinat cineva vreun porc in acele zile. Astfel, medicii au avut la dispozitie doar trei zile, intre sarbatori, pentru a realiza o actiune care necesita cel putin o luna. Este imposibil ca medicii sa fi reusit intr-o perioada atit de scurta sa vaccineze si sa marcheze un milion de porci si, in plus, sa intocmeasca si lista cu numele, adresa proprietarului si numarul de animale vaccinate in fiecare gospodarie", ne-au spus specialisti din ANSV.

Realizarea obiectivului, adica vaccinarea tuturor porcilor, era si in avantajul medicilor veterinari, care primesc bani pentru fiecare animal vaccinat.

Licitatie fulger

Povestea vaccinului nu se termina aici. Ea continua cu o licitatie organizata pentru 2007 si cistigata de firma Farmavet. Desi hotarirea de guvern care prevede reintroducerea vaccinarii impotriva pestei porcine a intrat in vigoare la jumatatea lunii decembrie, ANSV a avut timp, in trei saptamini, sa organizeze si o licitatie.

Anuntul de organizare a licitatiei trebuie publicat in Monitorul Oficial si, dupa minimum 52 de zile, urmeaza primirea ofertelor si organizarea licitatiei. Contractul este semnat dupa inca 15 zile in care pot fi formulate contestatii. In total, din momentul anuntului si pina la semnarea contractului trec in jur de 85 de zile.

Pentru anul viitor sint necesare 10,5 milioane de doze de vaccin viu pentru porcii crescuti in gospodarii.