Dupa aderarea la Uniune, agentiile de rating dau note sistemului bancar romanesc. Singurul lucru care ingrijoreaza este riscul de creditare, din cauza ritmului de crestere a imprumuturilor.

Agentia de evaluare financiara Moody’s considera ca sistemul bancar din Romania beneficiaza de o perspectiva stabila intr-o economie subbancarizata cu perspective bune de crestere, insa riscurile creditarii ramin ridicate, a anuntat luni agentia de rating. Moody’s vine astfel sa dubleze avertizarile anterioare ale agentiei Fitch Ratings, care a aratat ca avansul rapid al imprumuturilor poate reprezenta o slabiciune.

Bancile straine aduc experienta

„Ratingurile de putere financiara ale bancilor reflecta mediul operational in curs de imbunatatire, cu alinierea politica si economica la UE si cu performante economice solide date de cresterea sistemului bancar", spune analistul Moody’s, Constantinos Kypreos, autorul raportului pe Romania. Datorita implicarii active a bancilor straine pe piata din Romania, nivelul experientei in domeniu a crescut, contribuind la dezvoltarea retelelor, remarca agentia. Tendintele din sistemul bancar romanesc continua sa fie pozitive, in pofida marjelor de profit inguste, principalele riscuri fiind determintate de avansul rapid al creditelor si de ponderea importanta a imprumuturilor in valuta, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings. „Trendul general este pozitiv pentru sistemul bancar romanesc, in pofida presiunilor exercitate asupra marjelor de catre ritmul redus de crestere a preturilor si concurenta din ce in ce mai acerba, in special intre ban-cile cu actionari straini, care dispun de resurse similare si au structuri asemanatoare", se arata in raport.

Ritmul creditelor este ingrijorator

Ratingurile actuale reflecta perspectiva negativa data de riscul mare al creditarii generat de operatiunile bancare. Moody’s remarca o crestere anuala de 42% a creditarii in ultimii trei ani, incluzind o mare parte de imprumuturi in valuta. Sistemele de gestionare a riscurilor sint inca in curs de dezvoltare, au afirmat analistii agentiei. Pe de alta parte, potrivit analistilor de la Fitch, ponderea creditelor indoielnice este relativ ridicata. Fitch are o serie de temeri legate de avansul imprumuturilor, pe fondul unei piete extrem de competitive. Acest lucru ar putea duce la acordarea de credite unor clienti indoielnici, in incercarea de cistigare de cota de piata.