Familia de Habsburg cere 60 de milioane de euro pe Castelul Bran, aproape dublu decit cel mai scump castel din lume. Presedintele Consiliului Judetean Brasov ar da banii.

Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat ieri ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la proprietar, familia de Habsburg, din cauza ca este un obiectiv prea important pentru judet ca sa renunte la el. Suma vehiculata este de 60 de milioane de euro, desi castelul a fost evaluat de Ministerul Culturii, la retrocedare, la 25 de milioane de euro.

Avocatul familiei regale, Corin Trandafir, recunoaste ca a demarat aranjamentele financiare care privesc tranzactia. CJ Brasov va accesa un imprumut de tip leasing pentru suma ceruta de proprietar, de 60 de milioane de euro, pe o perioada de zece ani, la o banca austriaca.

Chiar daca, dupa cum declara Cancescu, detaliile tehnice nu sint puse in totalitate la punct, CJ Brasov ar trebui sa plateasca o rata de sase milioane de euro pe an, bani care ar urma sa provina din administrarea muzeului.

De la 10 la 60 de ani

Un calcul sumar arata, totusi, ca lucrurile stau putin altfel. Biletul de intrare costa 120.000 de lei vechi pentru adulti si 60.000 pentru copii, iar numarul de vizitatori se apropie anual de 400.000. Cu o medie a pretului de intrare de 80.000 de lei, in fiecare an incasarile castelului sint de circa 32 de miliarde de lei. Impartit la un curs mediu de 35.000 de lei pentru un euro rezulta ceva mai mult de 900.000 de euro.

In aceste conditii, CJ Brasov isi va achita datoria catre banca in mai bine de 60 de ani. Asta fara sa mai punem la socoteala cheltuielile de intretinere a domeniului. Castelul Bran a fost retrocedat in luna mai a anului trecut proprietarului de drept, Dominic de Habsburg, moment in care a fost semnat si un acord ce prevede ca acesta va ramine muzeu trei ani.

Cel mai scump castel, 38 de milioane de dolari Valoarea unui castel difera in functie de mai multe criterii, printre care secolul in care s-a construit, starea lui initiala, locatia sau marimea lui. Conform unui studiu publicat in revista „Forbes" in septembrie 2006, cea mai scumpa proprietate de tip castel scoasa la vinzare este Villa Castiglione din Insula Capri, Italia. Aceasta are o valoare de piata de 38 de milioane de dolari. In continuarea topului se afla castelul Singer din SUA, cu o valoare de piata de 22 de milioane de dolari. Acesta are in componenta 28 de camere si a fost construit la inceputul secolului XX. Topul este completat de Castelul Scotti din Italia, construit in secolul XII, cu un pret de 12,7 milioane de dolari, de un castel din Valea Loarei din Franta, cu un pret de 11,6 milioane de dolari, si de un castel din Scotia, Longniddry, cu o valoare de 9,4 milioane de dolari. (S.F.)