Dupa modelul crizei ruso-ucrainene a gazelor naturale de anul trecut, presupusul diferend energetic ruso-belarus face victime europene. Autoritatile din Germania si Polonia au semnalat, ieri, sistarea livrarilor de petrol rusesc via oleoductul Drujba
Dupa modelul crizei ruso-ucrainene a gazelor naturale de anul trecut, presupusul diferend energetic ruso-belarus face victime europene. Autoritatile din Germania si Polonia au semnalat, ieri, sistarea livrarilor de petrol rusesc via oleoductul Drujba ("Prietenia"), ce traverseaza teritoriul belarus. La randul lor, oficialii de la Budapesta au anuntat intreruperi minore in ceea ce priveste importul de titei rusesc, situatia revenind insa in scurt timp la normal.
"Livrarile de petrol prin oleoductul Drujba au fost perturbate in noaptea de duminica spre luni, iar ieri au fost intrerupte complet. Acest oleoduct furnizeaza aproximativ 50 de milioane de tone de petrol pe an, dintre care 18 milioane de tone sunt destinate Poloniei si 22 de milioane merg spre rafinariile germane de la Schwedt si Mider Spergau", a declarat, ieri, un oficial polonez, citat de Mediafax. Daca, in prima faza, Varsovia s-a adresat Minsk-ului si Moscovei, solicitand, fara succes, explicatii, agentiile de presa internationale au anuntat, intr-un final, ca Belarusul a blocat tranzitul petrolului rus catre Occident, pe fondul disputei legate de taxa de export introdusa, la inceputul anului, de Rusia in cazul titeiului importat de fosta republica sovietica. Fara a renunta la retorica anti-rusa, Minskul s-a grabit sa dezminta informatiile, afirmand ca nu este responsabil pentru scaderea presiunii pe conducta, desi "a fost obligat sa ia masuri pentru a repara pagubele economice suferite ca urmare a scaderii rezervelor de resurse energetice". La randul lor, oficialii moscoviti au acuzat Belarusul ca a retinut ilegal peste 79.000 de tone din petrolul livrat via Drujba, de altfel destinat in totalitate statelor din vestul Europei.
Bruxelles urmareste riscurile
Responsabilii de la Bruxelles au reactionat degajat la situatia creata, comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, afirmand, ieri, ca sistarea livrarilor de petrol rusesc "nu presupune riscuri imediate" pentru statele membre UE. Autoritatile de la Varsovia au preferat, insa, sa se distanteze de aceasta pozitie, atragand atentia cu privire la siguranta importurilor energetice din spatiul ex-sovietic. Sistarea livrarilor de petrol rusesc "demonstreaza, inca o data, ca diferendele dintre statele din fosta Uniune Sovietica, dintre statele exportatoare si statele de tranzit, fac ca alimentarea cu resurse energetice din aceasta regiune sa fie nesigura", a declarat adjunctul ministrului polonez al Economiei, Piotr Naimski, citat de presa americana. Cu o capacitate de transport de peste doua milioane de barili pe zi, oleoductul Drujba alimenteaza o serie de mari rafinarii din Europa cu petrol extras din Siberia Occidentala, avand doua ramuri: una nordica, ce alimenteaza Germania, Polonia, Belarus si Lituania si una sudica, deseori neutilizata la capacitate maxima, care alimenteaza Slovacia, Ungaria si Cehia, noteaza Mediafax. Pana anul acesta, relatia energetica a Belarusului cu Rusia a fost una privilegiata, Moscova procedand, la finele lui 2006, la majorarea cu 100% a tarifelor la gaze naturale percepute in cazul Minskului, aceasta masura fiind urmata de impunerea unei taxe de export de aproximativ 180,7 de dolari per tona de petrol livrata fostului satelit sovietic, aplicabila de la 1 ianuarie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.