Mai mult de jumatate dintre romani sunt nemultumiti de viata lor insa, in cea ce priveste dezvoltarea economica viitoare a tarii, romanii sunt mult mai optimisti decat a cetatenilor UE. Astfel, potrivit Raportului National al Eurobarometrului, prezen
Mai mult de jumatate dintre romani sunt nemultumiti de viata lor insa, in cea ce priveste dezvoltarea economica viitoare a tarii, romanii sunt mult mai optimisti decat a cetatenilor UE. Astfel, potrivit Raportului National al Eurobarometrului, prezentat ieri la Bucuresti, si realizat in toamna anului trecut, 48% dintre romani sunt multumiti de viata, iar acestia cred tot mai putin in justitie. Procentul cetatenilor multumiti de viata din statele care au aderat in 2004, este 72, iar pentru statele membre UE inca inainte de 2004, procentul cetatenilor multumiti este de 85%.
Potrivit sursei citate, suedezii sunt cei mai multumiti de modul in care traiesc (98%) iar la polul opus se afla bulgarii, cu 36%. Cu toate acestea, din acelasi sondaj rezulta ca optimismul individual este mai ridicat in Romania decat in UE (40% comparativ cu 31 de procente inregistrate in statele membre din 2004 si 35% in EU-15). Optimismul romanilor este legat de dezvoltarea economica viitoare a tarii, 30% dintre ei considerand ca din punct de vedere economic Romania o va duce mai bine dupa urmatoarele 12 luni, in timp ce numai 20% dintre cetatenii UE cred acelasi lucru despre tara lor. De la ultimul Eurobarometru, romanii si-au pierdut increderea in special in justitie, domeniu care a pierdut opt procente in doar sase luni de zile, de la 34 la 26%. In ceea ce priveste prioritatile publice, romanii sunt preocupati, intr-o masura mai mare, mai ales de dezvoltarea economica, preturi si inflatie.
Romanii nu apreciaza timpul liber
Ca reflex al unui sistem economic problematic, a unor dificultati economice si institutionale de autorealizare, romanii au pus pe primul loc al aspiratiilor lor implinirea personala. Nu mai putin de 27% dintre ei, fata de 11% media europeana, au declarat implinirea personala prioritara. La o distanta considerabila sunt ungurii si estonii, 19%, cei mai putin preocupati de acesta fiind cipriotii (2%). Timpul liber este mai important decat munca in tarile din penultimul val de extindere (52%) si in UE 15 (48%), dar nu in Romania, unde doar 33% dintre participantii la sondaj s-au declarat de acord cu aceasta afirmatie. Romanii sunt clasati pe ultimul loc la capitolul "Resurse", noii cetateni europeni avand in cele mai mici procente acces la Internet de acasa - 19%, autoturism - 21%, precum si informatii despre alegerea presedintelui UE sau a membrilor PE.
Potrivit Eurobarometrului, romanii par a fi cetatenii care se mandresc cel mai putin cu statutul de european, doar 44% dintre respondenti raspunzand afirmativ la aceasta intrebare. "Va fi interesant de vazut cum vor sta lucrurile peste sase luni", considera Ficcarelli, citat de Mediafax. Raportul prezentat ieri, al cincilea realizat in perioada pre-aderarii, a fost realizat pe un esantion de 1047 de romani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.