Cristi Puiu refuza sa mai participe la vreun concurs CNC, iar lista nemultumitilor si contestatarilor continua cu Thomas Ciulei, Dumitru Budrala si Radu Jude.

Regizorul si scenaristul Cristi Puiu a anuntat ca nu va contesta decizia Centrului National al Cinematografiei de a-i refuza primele de dezvoltare pentru doua scenarii, intitulate „Dupa blocuri" si „Tanti Geta". El a afirmat ca nu va mai participa la aceasta competitie si ca va returna banii obtinuti de la CNC in 2005 pentru proiectul „Hrana pentru pestii mici", pentru a protesta fata de modul in care functioneaza institutia.

Explicatie oficiala

Directorul CNC, Eugen Serbanescu, spera ca reactia lui Cristi Puiu este „o declaratie la necaz". El a adaugat ca decizia comisiei, care a notat cele doua proiecte de dezvoltare cu notele 5,50 si 5,75, „nu inseamna ca ele sint proaste. Inseamna ca nu s-au regasit in ierarhia de proiecte intocmita de juriu pentru palmaresul final. Cristi Puiu a participat la o sectiune care ofera mai putine posibilitati de evaluare corecta, fiind una «in nuce». Maximum de credit pe care il putea lua este de 7.000–8.000 de euro. El face o greseala hotarind sa nu mai participe si sa dea banii inapoi". Serbanescu a precizat ca „ne dam seama ce potentialitate cineasta are domnul Puiu si de faptul ca el trebuie sa revina la concurs si sa-l cistige. Cu un alt juriu, in primavara sau in toamna...". Directorul CNC subliniaza faptul ca acelasi juriu care i-a refuzat finantarea autorului „Mortii domnului Lazarescu" a permis debutul in film unor oameni de teatru ca Silviu Purcarete, Alexandru Darie sau Horatiu Malaele „de la care ne putem astepta la opere cinematografice care sa rivalizeze cu ale consacratilor. Ei au de jucat un brand al lor propriu si nu-si pot permite sa isi rupa gitul asa usor, cu una, cu doua".

Contestatarii de pina acum

Si regizorul Thomas Ciulei este revoltat: „Cred ca ne-am intors in anul 2000 si CNC a intrat in Europa in plina coruptie". Cineastul declara: „Voi depune contestatie in curind. Eu am cerut 7.000 de euro pentru o dezvoltare de scenariu si o finantare pentru un scurtmetraj. Daca va fi respinsa contestatia, eu nu mai am solutii legale. Voi publica sinopsisul de la proiectul meu (o comedie despre timpul lui Ceausescu) la LiterNet, ca toata lumea sa il citeasca si sa judece daca nota de 5,33 pe care am primit-o este corecta sau nu. Sergiu Nicolaescu nu este problema pe care noi o avem. El doar exemplifica problema: Sergiu Nicolaescu pe primul loc, Cristi Puiu pe ultimul lor. Asta ne indica faptul ca acolo sint probleme majore, care se intind si la toti cei care sint intre aceste note", caracterizeaza Ciulei modul de functionare al CNC.

Si regizorul Dumitru Budrala, autor de documentare si organizatorul festivalului Astra Film Fest de la Sibiu, are de obiectat. „Eu am facut o contestatie, normal ca sint nemultumit, mi se pare o nedreptate si un caz de jurizare total lipsita de obiectivitate. Am luat pentru proiectul meu nota sase si ceva. Nici nu stiu cine sint unii membri ai juriului sau ce legatura au ei cu documentarul. Poate il confunda cu un reportaj de televiziune", banuieste Budrala. O contestatie vor depune si producatoarea Ada Solomon si regizorul Radu Jude, in numele lungmetrajului „Principii de viata".