Putine dintre profetii s-au adeverit, iar printre ele - telefonul mobil si tehnologiile digitale. Conceptele revolutionare si marile idei s-au pierdut in lumea de dupa Razboiul Rece, "conservatoare, paranoica, mereu constienta de costuri", noteaza "The Guardian".

Prorociri nipone

Cei mai exacti dintre profeti s-au dovedit a fi japonezii, care prin vocea Agentiei de Stiinta si Tehnologie preziceau, in 1960, 135 de opere care urmau sa fie gata pina in 2010. Peste 40% dintre acestea au vazut lumina zilei, insa nu toti fauritorii lor provin din Tara Soarelui Rasare. Telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde, bancile de sperma si masina de scris capabila sa transforme in text un discurs oral sint doar citeva dintre cele 54 de pronosticuri corecte.

Rateuri peste ocean

La fel de vizionari ca niponii, americanii au punctat si ei de citeva ori in istoria progresului stiintific, insa tot ei sint nominalizati si cind vine vorba despre rateuri profetice. Articolul "Miracole pe care le veti vedea in 50 de ani", publicat de "New York Times" in 1950, s-a dovedit peste ani a fi un esec jurnalistic. Autorul isi inchipuia pe-atunci ca "rumegusul si pasta de lemn se vor transforma in dulciuri", la fel ca si lenjeria intima din viscoza si pinza. O predictie la fel de ilara facea in 1940 si Henry Ford, care a visat in zadar la "o combinatie intre un avion si o masina cu motor". Profesorul Ian Fells, care in 1964 vorbea despre "celule de combustibil" care vor alimenta "motoare electrice", recunoaste astazi ca progresul a fost mult mai lent decit se astepta. Si in privinta explorarii spatiului, asteptarile omenirii au fost mult prea mari. La sfirsitul anilor '60, reprezentantii Institutului Hudson din SUA vedeau un sfirsit de secol cu prieteni in spatiu si calatorii interstelare. Americanii s-au mai pacalit o data, in 1984, cind compania gigant ATT a refuzat sa intre pe piata telefoanelor mobile, considerind ca se vor vinde pina in 1995 numai 900.000 de bucati. De eroarea lor au profitat din plin japonezii.