Directorii din Primaria Capitalei au adoptat din plin modelul lansat de seful lor Adriean Videanu, de negasit atunci cand in Bucuresti sunt probleme. Primaria Capitalei a fost pustie la sfarsitul anului trecut si inceputul lui 2007, majoritatea direc
Directorii din Primaria Capitalei au adoptat din plin modelul lansat de seful lor Adriean Videanu, de negasit atunci cand in Bucuresti sunt probleme. Primaria Capitalei a fost pustie la sfarsitul anului trecut si inceputul lui 2007, majoritatea directorilor fiind plecati in concediu. Dupa data de 3 ianuarie 2007, in Primaria Municipiului Bucuresti domnea linistea. Cativa gardieni si cate un functionar ratacit pe culoarele institutiei aminteau ca respectiva cladire nu este totalmente parasita.
Nici avertizarile meteo privind posibilele ninsori, nici integrarea Romaniei in UE nu au avut vreun efect mobilizator asupra directorilor municipalitatii. Sefii primariei au avut concediu oficial pana pe 3 ianuarie. Vacanta insa s-a prelungit, 13 directorii luandu-si liber trei, cinci sau chiar zece zile, dupa cum au dorit. Astfel, primele zile de munca i-au gasit in vacanta pe urmatorii: Ancuta Calin Radu - Director Integrare Europeana, Cristina Parvulescu - Director Credite Externe, Cristian Iftimoaie - Director Relatii Internationale, Lucia Gheorghe - Director Relatii Publice si Informare, Valentin Stanescu - Director Utilitati Publice, Daniel Dragos Tanasoiu - Director Resurse Umane, Radu Emilian - Director Invatamant, Marius Paunita - Director Cultura, Ana Sandu - Director Adjunct Juridic, Sergiu Mocanu - Director Evidenta Persoanelor a Municipiului Bucuresti, Virgil Carstea - Director Administratia Lacuri Parcuri si Agrement, Adrian Bold - Arhitect sef, Elena Ghineraru - Director Administratia Strazilor (aceasta a lipsit de la serviciu beneficiind de o zi libera pentru "recuperarea orelor suplimentare").
ZIUA a incercat sa afle cum este posibil ca majoritatea directorilor sa fie plecati in vacanta desi concediul lor se terminase de cateva zile. De fiecare data am primit acelasi raspuns: "Precizam ca va putem transmite un raspuns numai dupa ce d-nul/dna Director... revine din concediu". Pe de alta parte, posibilitatea ca anumiti directori chiulangii sa se afle in concedii medicale este nula. "In ceea ce priveste concediile medicale, precizam ca in prezent nici un director nu a depus adeverinta medicala pentru perioada 01.01.2007-08.01.2007. Conform legii, adeverintele medicale pentru luna in curs se pot depune pana la sfarsitul lunii", arata Primaria Capitalei.
Functionari publici la fara frecventa
Pana si Videanu a remarcat de ceva timp programul "de voie" al subalternilor sai. La sfarsitul anului trecut, edilul sef a aflat, la sesizarile presei, faptul ca prezenta in primarie devenise facultativa. Sefii directiilor pleacau in concedii, fara sa mai inregistreze cererile. Videanu a descoperit chiar si faptul ca arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold, pusese la cale un abil sistem prin care insela atat statul cat si contribuabilul de rand. Practic, Bold inregistra cererea de concediu pentru 3-4 zile la cabinetul primarului general, dar nu si la Directia Resurse Umane, asa cum este legal. In acest mod, Adrian Bold putea sa stea linistit cateva zile, fara a fi deranjat de nimeni. Mai important este ca arhitectul sef incasa bani pentru zile in care nici macar nu calca prin primarie. Asta pentru ca cererea de concediu fusese inregistrata doar la cabinetul lui Videanu, nu si la Resurse Umane. De altfel, Adrian Bold a fost descoperit in urma unui mic si unic control cu patru zile de concediu nedeclarat.
Practica generalizata
Din nefericire, Adrian Bold nu este singurul director care incaseaza bani si pentru zilele in care lipseste de la serviciu. Sunt multi in aceeasi situatie. Nimeni nu a fost insa deranjat pana in momentul de fata.
Grav este ca pentru zilele state ilegal in vacanta, directorii primesc pe langa remuneratia normala si alte sporuri: de conducere, de merit, vechime, stres, prime, radiatii etc.
Sume care depasesc 1000 RON.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.