Guvernul a scos pe piata un proiect de Strategie postaderare superficial si fara termene fixe de realizare a obiectivelor.

Strategia Romaniei pentru perioada postaderare elaborata de Guvern va fi adoptata numai dupa ce va fi analizata in cadrul unor dezbateri publice. Expertii spun ca documentul insira obiective generale, dar nu si modalitati concrete de indeplinire a lor.

In cursul acestei saptamini, la Guvern vor avea loc consultari cu experti din domeniul academic, cu reprezentanti ai societatii civile, cu specialisti in afaceri europene si din domeniul economic. Acestia pot formula propriile obiectii la document. Pentru a discuta pe marginea Strategiei, miercurea viitoare (17 ianuarie) premierul Calin Popescu Tariceanu se va intilni la Palatul Victoria cu liderii partidelor parlamentare. La nivelul Guvernului nu s-a stabilit inca forma legala in care va fi adoptata Strategia, dar in urma dezbaterilor vor trebui stabilite niste termene de realizare a obiectivelor.

Comasarea terenurilor

Strategia postaderare a Guvernului in domeniul agriculturii se axeaza pe comasarea terenurilor, reducerea numarului persoanelor care lucreaza pamintul si pe dotarea cu utilaje agricole a fermierilor.

Aceste prioritati sint aceleasi de cel putin zece ani. Guvernul mizeaza pe valorificarea avantajelor existente: terenuri de calitate, forta de munca ieftina si relativ calificata si fructificarea oportunitatilor oferite de acquis-ul comunitar in domeniul agriculturii, o nisa care se preteaza la specificul agriculturii romanesti fiind cea ecologica.

Necorelata cu PAC

„Strategia nu este armonizata cu cerintele Politicii Agricole Comune si nu se tine cont de faptul ca toate masurile vor trebui luate in functie de deciziile europene. In primul rind, este vorba de masurile de dezvoltare rurala si de sprijin agricol care se vor invirti in jurul fondurilor europene", a spus Valeriu Steriu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Obiective:

* Reducerea ponderii populatiei ocupate in agricultura, corelata cu crearea de exploatatii economice viabile, prin eforturi de reducere a gradului inalt de fragmentare a suprafetei agricole si a numarului de ferme de mici dimensiuni. Cu toate acestea, numarul persoanelor ocupate in agricultura nu a scazut in ultimii ani decit prin renuntarea celor mai in virsta la activitatile agricole, in prezent in jur de 40% din populatia tarii lucreaza pamintul.

* Cresterea investitiilor straine si valorificarea avantajelor existente: terenuri de calitate, forta de munca ieftina si relativ calificata.

* Restructurarea si modernizarea sectorului agroalimentar si a celui forestier pentru a face fata cerintelor pietei interne.

* Imbunatatirea marketingului produselor agroalimentare.

* Promovarea investitiilor directe care vizeaza introducerea de noi tehnologii si cresterea calitatii produselor. (M.R.)

Prognoza realista, dar abstracta

Specialistii din piata resurselor umane spun ca strategia este „o formulare pompoasa fara masuri concrete". Ariel Ungureanu, Business Development Consultant la firma de recrutare Barnett McCall, sustine ca „planul lor este sa priveasca si sa dea copy paste la legi europene... Este o prognoza relativ realista, insa formulata cu termeni abstracti. Vor sa micsoreze fiscalitatea pentru angajatori, dar cu cit?". Ungureanu mai spune ca multe dintre obiective, care se adreseaza mai ales generatiilor de pina la 35 de ani, se vor atinge „natural, fara interventia Guvernului", cum ar fi securitatea sau flexibilitatea pe piata de munca. El adauga ca „ceea ce poate si trebuie sa faca Guvernul este reducerea fiscalitatii si poate cresterea salariului minim pe economie, care vor antrena dezvoltarea companiilor romanesti si salarii mai bune pentru romani".

Obiective:

* cresterea numarului de locuri de munca, in special pentru tineri si pentru cei peste 45 de ani

* imbunatatirea accesului pe piata muncii

* cresterea securitatii in munca

* sprijinirea populatiei de etnie roma si a femeilor din mediul rural. (O.C.)

Repetitia, mama strategiei

Obiectivele guvernului nu sint o noutate, recunoaste Dumitru Miron, secretarul de stat pentru integrare europeana din cadrul Ministerului Educatiei. „Strategia reprezinta doar contururi, masuri care apar si pe site-ul MEdC si nu am putut publica toate detaliile tehnico-tactice, pentru ca atunci strategia ar fi avut sute de pagini", explica secretarul de stat.

Obiective:

* adaptarea la cerintele pietei fortei de munca

* asigurarea calitatii educatiei

* descentralizarea si cresterea gradului de autonomie a sistemului educativ, atit preuniversitar, cit si superior. (I.G., O.C.)

Fezabil si necesar

Sistemul sanitar va fi modernizat prin constructie si reabilitare, prin asigurarea personalului de specialitate si dotarea cu echipamente moderne. „Sistemul sanitar este intr-o continua dezvoltare peste tot in lume. Daca exista finantare, aceste proiecte sint realizabile pina in 2013", sustine Victor Olsavsky, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In ceea ce priveste imbunatatirea serviciilor de asistenta pentru bolnavii mintali se vor infiinta centre de sanatate mintala si de compartimente de asistenta comunitara psihiatrica. „Se simte nevoia unei reforme in domeniul sanatatii mintale. Ne-am trezit in anul 2000 cu un sistem ce dateaza din anii ’70. Este o idee foarte buna sa se treaca dintr-un sistem de spitale generale de psihiatrie, izolate, pe centre comunitare, astfel incit pacientul sa fie tratat mai aproape de locul in care traieste", adauga Victor Olsavsky. El a adaugat faptul ca in tari ca Germania si Franta reforma in domeniul sanatatii mintale a durat pina la 30 de ani. Guvernul doreste si dezvoltarea asistentei medicale primare, dar si informarea si educarea populatiei cu privire la mijloacele de prevenire a bolilor cronice. (O.M.) „Nu se poate numi strategie"

La componenta de mediu, strategia este o enumerare a tintelor pentru 2013, nicidecum un plan de indeplinire a acestora. Una dintre tintele enumerate de autoritatile de mediu in document este asigurarea protectiei si conservarii resurselor naturale, fara a mentiona insa masurile concrete si programele ce vor fi intreprinse. La fel sta situatia si in ceea ce priveste reducerea impactului negativ cauzat de centralele municipale vechi de termoficare din cele mai poluate orase. Reprezentantii Ministerului Mediului recunosc ca obiectivele sint ambigue si ca ceea ce este trecut la capitolul mediu nu se poate numi strategie. (A.E.)

PSD are si el o varianta Deputatul PSD Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu UE si autor al strategiei postaderare a PSD, este de parere ca documentul propus de Guvern nu reprezinta decit o compilatie de actiuni sectoriale, nu are o viziune a intregului drum pe care il va parcurge Romania in UE, pe o anumita perioada de timp. Sectorial, strategia cuprinde si lucruri pozitive, dar nu exista o legatura clara intre aceste domenii, nu se stabileste un traseu pe care sa-l parcurga Romania pina in 2013, de exemplu. Textul mai trebuie lucrat mult pentru a deveni o strategie, nu o serie de probleme puse cap la cap. PSD merge pe conceptul de Europa sociala, accelerare a competitivitatii si folosire a potentialului Romaniei in interiorul UE, propunind, de exemplu, o politica industriala legata de politica energetica si de politica de mediu, sustine Puscas. (S.M.)

Finante: Practica ne omoara Strategia fixeaza tinte economice, dar pina la implementare e cale lunga, crede profesorul in economie Daniel Daianu.

Aderarea la euro nu e o tinta

„Aderarea la euro este o tinta? Fals. Recuperarea decalajelor este, pentru ca altfel ne trezim in zona Euro, unde cresterile economice sint mici, in situatia Italiei si chiar mai rau", spune Daianu. Ca sa intre in zona Euro, Romania trebuie sa aiba un deficit bugetar de 3% din PIB, o inflatie de aproximativ 3% si o moneda nationala stabila, toate fiind, la rindul lor, obiective din Strategia postaderare.

Pericol! Banii europeni

„Sumele venite de la Uniune, precum si banii alocati investitiilor necesare performantei europene vor intra in conflict cu obiectivul scaderii inflatiei. Cea mai importanta sarcina pe care o vor avea autoritatile pina in 2013 va fi sa obtina compromisul intre obiectivele strategice care intra in conflict", spune Daianu.

Mai multi impozitati, sume mai mici

Din 2008, Guvernul va largi baza de impozitare, introducind impozitul pe veniturile agricultorilor, sector nefiscalizat care inglobeaza 40% din forta de munca a Romaniei. Contributiile sociale au fost insa reduse la 1 ianuarie cu doua puncte procentuale, la 45,5%. Anul trecut acestea mai scazusera tot cu doua puncte, la 47,5%. Programul de guvernare prevede ca in 2008 contributiile sociale vor ajunge la 39,5%. (I.T.)