Judecatoria Iasi a respins, ieri, cererea istoricului Kurt Treptow de eliberare conditionata. Americanul se afla in detentie din 2002 pentru coruptie sexuala si acte sexuale cu minori, fiind condamnat la sapte ani de inchisoare.
Kurt Tre
Judecatoria Iasi a respins, ieri, cererea istoricului Kurt Treptow de eliberare conditionata. Americanul se afla in detentie din 2002 pentru coruptie sexuala si acte sexuale cu minori, fiind condamnat la sapte ani de inchisoare.
Kurt Treptow a solicitat sa fie eliberat din inchisoare la mijlocul lunii noiembrie 2006, invocand un articol din Legea nr. 275/2006, privind executarea pedepselor din inchisoare care precizeaza ca in cazul elaborarii lucrarilor stiintifice publicate sau cel al inventiilor brevetate, la fiecare doua zile de munca se considera executate trei zile de detentie. Americanul a scris in limba engleza o carte de peste 450 de pagini intitulata "Viata si timpurile lui Vlad Dracul". Tinand cont de acest lucru, istoricul a cerut, la mijlocul lunii noiembrie 2006, pentru prima data, eliberarea sa. Recalcularea pedepsei, care ar fi determinat punerea in libertate a istoricului, a fost insa refuzata, conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi sustinand ca nu a stiut nimic despre faptul ca americanul a scris o carte.
Pentru a i se reduce din pedeapsa, americanul s-a adresat instantei, primul termen avand loc la inceputul lunii decembrie. La ultima infatisare de la sfarsitul saptamanii trecute, a fost prezentat manuscrisul lucrarii lui Treptow, care de altfel a si fost audiat. De asemenea, cu aceeasi ocazie, in fata judecatorilor a dat declaratii si directorul adjunct al Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi, care a confirmat ca istoricul a scris lucrarea stiintifica in timp ce isi ispasea pedeapsa.
In cele din urma, Judecatoria Iasi a decis insa ca nu se impune eliberarea lui Treptow, astfel ca acesta va fi mentinut in detentie. Avocatul americanului, Liviu Bran, a declarat ca va ataca cu recurs decizia Judecatoriei sustinand faptul ca magistratii nu si-au motivat sentinta. "Vom face recurs. Probabil ca magistratii au respins cererea intrucat nu a putut fi cuantificata munca la lucrarea stiintifica a clientului meu", a declarat, citat de Rompres, Liviu Bran.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.