Directorul Palatului Culturii din Iasi, Val Condurache, si-a cumparat un Volkswagen Touareg de 40.000 de euro fara TVA, desi primise aprobare pentru un microbuz.

Achizitia a fost facuta prin intermediul Bursei Romane de Marfuri chiar la sfirsitul anului trecut, potrivit saptaminalului „Ieseanul’’. Cu un motor de 3.000 cmc, masina consuma 13 litri de motorina/100 km, are clima bizonala si alte optiuni, o revizie costa 1.000 RON, iar asigurarea anuala inca 2.500 de euro. Bani care se vor duce periodic pentru intretinerea automobilului din bugetul Palatului Culturii, aflat intr-o avansata stare de degradare.

Directorul institutiei, Val Condurache, a recunoscut ca achizitia a fost realizata din fonduri provenite dintr-un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei facut de Ministerul Culturii pentru consolidarea Palatului. Este vorba despre o transa de 30 de miliarde de lei vechi, bani veniti in luna octombrie a anului trecut. „Pentru proiectul de reconsolidare trebuia organizata o licitatie. Timpul nu ar fi permis, iar banii s-ar fi intors la bugetul de stat", explica Val Condurache.

Consolidare cu laptopuri

Directorul Complexului Muzeal Moldova sustine ca pentru schimbarea destinatiei banilor a cerut aprobarea ministerului. Odata aprobata, s-a trecut la intocmirea listei de prioritati: aparatura tehnica ultraperformanta, datoriile la intretinere si masina de serviciu. Val Condurache a optat pentru zece laptopuri de 2.000 de euro bucata, inca cinci laptopuri de 1.500 de euro bucata si inca 20 de PC-uri a caror valoare se ridica la 50.000 RON. Lista continua cu sase imprimante color, alte trei alb-negru, sase video-proiectoare cu ecran, aparat foto, scaner si manechine pexglas. Toate pentru a pune la punct primul muzeu virtual moldav, mai exact un film despre Palatul Culturii, cu toate muzeele care functioneaza in incinta sa.

Touareg in loc de microbuz

Secretarul general al MCC, Virgil Nitulescu, admite ca directorul Condurache primise din partea ministerului aprobare pentru achizitionarea unei masini, insa era vorba despre un microbuz, nu un autoturism de teren. „Complexul Muzeal Moldova a primit de la MCC pe 2006 4.607.110 RON, reprezentind cheltuieli de capital, in aceasta suma fiind cuprinse atit cheltuieli de achizitii, cit si cele de restaurare. Daca ancheta pe care a demarat-o ministerul va dovedi ca directorul a cheltuit inclusiv banii de restaurare pe achizitii, vom sesiza Curtea de Conturi, si conducerea muzeului va suferi rigorile legii", a spus Nitulescu.