La o zi de la demisia arhiepiscopului Varsoviei, Stanislaw Wielgus, in urma dezvaluirilor privind colaborarea sa cu politia comunista, preotul Janusz Bielanski, superiorul cunoscutei catedrale poloneze Wawel din Cracovia a fost demis, ieri, din funct
La o zi de la demisia arhiepiscopului Varsoviei, Stanislaw Wielgus, in urma dezvaluirilor privind colaborarea sa cu politia comunista, preotul Janusz Bielanski, superiorul cunoscutei catedrale poloneze Wawel din Cracovia a fost demis, ieri, din functie din aceleasi motive. Preotul Bielanski este acuzat ca a colaborat cu serviciile secrete comuniste in perioada 1982-1989.
Tot ieri, Vaticanul a aparat decizia Papei Benedict al XVI-lea de a-l numi pe Wielgus, sustinand ca nu a stiut nimic despre trecutul de informator al arhiepiscopului. Mai mult, Joaquin Navarro-Valls, ex purtatorul de cuvant al fostului Papa Ioan Paul al II-lea, a declarat, intr-un interviu acordat unui ziar italian, ca printre preotii fostelor tari din est, "compromisul cu regimul comunist era foarte raspandit". Karol Wojtyla a fost el insusi convocat de politie "pentru interogatorii frecvente si inevitabile", dar nu a acceptat "nici cel mai mic compromis cu regimul comunist", a adaugat Navarro Valls.
Agentiile de presa au comentat si ele gestul arhiepiscopului polonez, concluzionand ca, la 17 ani de la caderea comunismului in Europa, dosarele ascunse ale fostelor politii politice continua sa distruga carierele politicienilor si inaltilor prelati, in acest sens fiind mentionat cazul unor personalitati din Romania. "Scenariul a fost unul similar in cazul politicianului roman Varujan Vosganian, nominalizat pentru functia de comisar european. El nu a obtinut insa aceasta functie partial din cauza acuzatiilor de colaborare cu Securitatea", nota AFP, explicand ca o serie de dosare importante din perioada comunismului au disparut, inclusiv cel al lui Ion Iliescu. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.