Rugam de pe acum snobii sa evite acest articol in care sint laudati doi artisti mainstream construiti de masinarii complicate de marketing etc. Justin Timberlake a rupt topurile cu „My Love", Beyonce a facut-o cu „To The Left". Sint doua hituri care surprind tot ce are mai bun pop-ul: mesaje putin intrigante puse pe melodii ultra fredonabile, imaginea artistilor extrem de efortless cool, nimic nu e fortat, nimic nu e in plus, totul e pentru a coplesi urechea si inima omului modern.

Justin e barbatul fragil, mai ales in ce priveste constitutia fizica, dar cu o reputatie de macho bine asigurata de colaborari excelente cu Snoop Doggy Dog sau Pharell. E omul care a reinventat dansul pop gen Michael Jackson, dansul „de autor", sa-i spunem asa. Justin are insa orgoliul de a face miscari foarte simple care sa se imprime pur si simplu pe retina, nu se contorsioneaza in fel si chip precum predecesorul sau. Aceasta e scoala dansului pentru adolescentii de acum: fiecare generatie isi are miscarile bine imprimate, parintii danseaza ca ABBA, fratii mai mari (30-40 de ani), ca Madonna in tinerete, studentii danseaza ca Madonna la o virsta mai inaintata, iar adolescentii o vor face ca Justin. Timberlake este emblema pop masculina. Printre atitea modele masculine rock, punk-rock sau pur si simplu rock and roll, el a cistigat partida cu o vesta si o camasa scoasa din pantaloni.

Beyonce e deja legenda. E mai mare decit Mary J. Blige dupa numai citiva ani de topuri. Tema textelor e una foarte clara: cuplul si puterea femeii intr-o lume a barbatilor. Acum vreo sapte-opt ani ravasea lumea (inclusiv lumea feministelor) cu un mesaj precum „daca poti sa-mi platesti facturile, masina, atunci poti sa fii iubitul meu". Acum sintem deja la pasul doi, cind psihologia masculina de cuplu este atacata frontal: „Nu te gindi ca esti de neinlocuit. Pina miine pot avea unul cel putin la fel de bun ca tine". Beyonce e aparitia impunatoare, femeia devoratoare, prin dimensiuni, miscari, forta. Au murit Britney Spears si mitul scolaritei din fanteziile barbatilor intre doua virste. Traiasca Beyonce!

Rolurile s-au inversat in dansul pop al sexelor. Cele mai tari aparitii sint reprezentate azi de un barbat subtiratic cu o mutra imberba si de o femeie fatala, puternica in mesaj si look. E cel mai tonic cuplu pop pe care mi-l pot imagina.