In baza precedentului Acatrinei, fostul lider al minerilor ar putea castiga procesul intentat statului dupa ce Iliescu a revocat decretul de gratiere. Cozma spera ca astazi judecatorii sa-i aprobe si eliberarea conditionata.
Miron Cozma
In baza precedentului Acatrinei, fostul lider al minerilor ar putea castiga procesul intentat statului dupa ce Iliescu a revocat decretul de gratiere. Cozma spera ca astazi judecatorii sa-i aprobe si eliberarea conditionata.
Miron Cozma are sanse sa castige procesul intentat statului roman, dupa ce fostul presedinte Ion Iliescu i-a revocat gratierea la sfarsitul lui 2004, fostul lider al minerilor fiind incarcerat dupa numai 24 de ore de libertate. Si asta pentru ca exista un precedent. Judecatorul Valentino Acatrinei, care a facut parte din lotul gratiat initial de Iliescu si care a fost reincarcerat, la fel ca si Cozma, dupa revocare, a fost despagubit cu 5000 de euro de catre o instanta de judecata.
Procesul in care Miron Cozma cere statului roman daune de patru milioane de euro, pe motiv ca este tinut ilegal in inchisoare, a fost amanat, ieri, de Tribunalul Bucuresti. Miron Cozma le-a pus in vedere judecatorilor ca nu se va putea prezenta la termenul fixat, daca va fi eliberat conditionat, deoarece are interdictie de a intra in Bucuresti, in acest caz fiind posibil sa fie reprezentat doar de avocat. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului sustine ca a fost tinut in inchisoare ilegal timp de 178 de zile, in perioada decembrie 2004 - iunie 2005, dupa ce fostul presedinte, Ion Iliescu l-a gratiat, iar apoi a revocat decretul prin care i s-a acordat clementa. La termenul de ieri, instanta a respins cererea lui Cozma privind audierea fiului si a fratelui sau, Daniel si Gheorghe Tiberiu Cozma, precum si cererea avocatului Adrian Roseti, de administrare a probelor video si audio cu buletinele de stiri ce relatau reincarcerarea clientului sau. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au admis totusi ca probe inscrisuri si articole din ziare, precum si audierea a doi martori, Tudor Petre si Sentiu Alexandru, care au asistat la arestarea lui Cozma de la Timisoara. Totodata, magistratii au decis sa trimita adrese catre Curtea de Apel Bucuresti, Judecatoria Sectorului 5, si la instantele din Craiova, pentru a se afla situatia juridica a lui Cozma. "Justitia a dovedit ca, in anumite situatii, mi s-au inscenat unele procese, care au fost ilegale", a spus Cozma, ieri, la iesirea din sala de judecata.
Vrea patru milioane de euro
"Luceafarul Huilei" a deschis un proces in instanta cerand despagubiri de patru milioane de euro de la statul roman. El a cerut judecatorilor sa constate ca este detinut ilegal, dupa ce Iliescu a revocat decretul de gratiere, iar el a fost reincarcerat. Cozma are sanse sa castige in instanta, deoarece exista un precedent, cel al judecatorului Valentino Acatrinei. Acesta a fost eliberat odata cu fostul lider al minerilor si reincarcerat dupa ce Ion Iliescu a revocat gratierea. Acatrinei a deschis o actiune in instanta, iar Curtea de Apel Bucuresti a decis ca fostul judecator, gratiat alaturi de Miron Cozma, sa primeasca 5000 de euro despagubiri pentru reincarcerarea sa. In 16 decembrie 2004, in ultimele zile de mandat prezidential, Ion Iliescu l-a gratiat pe "Luceafarul Huilei". A fost emis Decretul de gratiere nr. 1164 din 16.12.2004 prin care au fost iertate de pedepsele cu inchisoarea 41 de persoane, printre care si Miron Cozma. Acesta, ca si majoritatea persoanelor de pe lista cu gratiati, au fost pusi imediat in libertate. Reactia opiniei publice a fost extrem de dura, astfel incat Ion Iliescu a emis un alt decret de revocare al celui anterior. Astfel s-a pornit o vanatoare fara precedent de gasire a tuturor celor eliberati pentru a fi rearestati si adusi inapoi la penitenciare. Printre cei cautati s-a numarat si Valentino Acatrinei, care a fost "ridicat" de politisti chiar de pe patul de spital unde se afla in pragul unui pre-infarct ca urmare a stirilor de pe toate posturile de televiziune, care relatau pas cu pas vanatoarea declansata de autoritati. Fostul judecator a fost reincarcerat nu pe baza unui nou mandat de arestare, ci a unei adrese care invoca mandatul de arestare gratiat si decretul de anulare a primului decret de gratiere.
Liber anul acesta
Miron Cozma se va prezenta din nou astazi in fata instantei, de aceasta data la Judecatoria sectorului 5 a Capitalei, unde va fi dezbatuta propunerea de eliberare conditionata formulata de comisia speciala a Penitenciarului Rahova, la jumatatea saptamanii trecute. Cozma s-a aratat increzator, intr-o solutie favorabila a judecatorilor, sperand ca acestia sa-l puna in libertate. Dar chiar daca eliberarea conditionata ii va fi refuzata, el va iesi din puscarie la sfarsitul anului, atunci cand termina de executat pedeapsa. Comisia speciala de la Penitenciarul Rahova a propus eliberarea conditionata a fostului lider al minerilor pentru buna purtare, avand in vedere comportamentul decent vizavi de personalul penitenciarului, relatiile neconflictuale in relatie cu ceilalti detinuti si interesul aratat pentru activitatile religioase si sportive desfasurate in cadrul Penitenciarul Rahova.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.