Preturile electrocasnicelor si ale produselor IT&C vor fluctua diferit. Se ieftinesc DVD-urile, plasmele cu home cinema. In schimb, camerele foto se vor scumpi.

Cum taxele vamale s-au redus cu pina la 40% la anumite categorii, teoretic, inceputul de an ar fi trebuit sa vina cu ieftiniri semnificative la produsele electrice si electrocasnice. Insa, pentru ca au vrut sa incaseze mai mult pe final de an, promovind ideea de „preturi europene" inca din 2006, pentru ca le cresc costurile si pentru ca vor trebui sa se supuna legislatiei cu privire la mediu, retailerii sint acum destul de moderati cu taierea din pret. Totusi, la DVD-uri, home cinema, TV LCD, plasme, cuptoare cu microunde sau la aspiratoare, ieftinirea este substantiala la toti cei trei mari retaileri, de aproximativ 30%. Mentionam ca, la aceste categorii de produse, taxele vamale au scazut cu pina la 30% daca sint importate direct din tarile extracomunitare si cu pina la 40% daca sint asamblate in UE si in Turcia. „Preturile au cunoscut deja o scadere in noiembrie si decembrie si vor continua acest trend si la inceputul anului. Oricum, scaderile de pret nu vor fi spectaculoase, sub 10%, avind in vedere faptul ca deja s-au ieftinit in ultima parte a anului", ne-au declarat oficialii Domo. Aceeasi strategie a preturilor reduse inca din octombrie a avut-o si Altex, care acum se asteapta la costuri mai mari. „In ansamblu, preturile produselor vor scadea ca urmare a noilor taxe vamale, dar, in acelasi timp, trebuie amintit ca preturile serviciilor vor creste. Aceasta crestere se va inregistra din cauza cresterii preturilor la energie, carburanti, la utilitati, dar si din cauza cresterii costului fortei de munca. Nu in ultimul rind, ca urmare a evolutiei explozive din domeniul real estate vor fi influentate preturile chiriilor. In concluzie, si preturile serviciior de comert specializat vor creste din cauza cresterii costurilor de operare", ne-au declarat oficialii Altex.

Ce se va scumpi

Exista si produse al caror pret nu va fi influentat de noul regim al taxelor vamale, ci de noua taxa de mediu (taxa verde) care va fi introdusa in curind. Este vorba despre acele categorii pentru care nu se plateau taxe sau accize nici anul trecut. „La key components, desktopuri, laptopuri, PDA-uri, GPS-uri, telefoane mobile, camere foto si video nu existau taxe vamale sau accize anul trecut, deci nu vor aparea scaderi de preturi. Doar taxele de reciclare vor influenta preturile acestor produse", ne-a declarat Violeta Sirbu, Marketing Manager Flamingo Group.

Taxa verde pentru electronice si IT va fi sub 10 euro. Data aplicarii ei nu a fost stabilita inca.

Preturi mai mici pe net Magazinele online au inceput deja sa afiseze noile preturi. Fata de decembrie, ieftinirea ajunge la peste 30%. La PCfun.ro, spre exemplu, costul monitoarelor si al televizoarelor LCD (modelele Samsung LE32R32 cu diagonala de 83 cm si Samsung LE24R32 cu diagonala de 66 cm) sint cu pina la 35% mai ieftine. „Televizoarele LCD sint categoria din portofoliul nostru cel mai puternic afectata de reducerea taxelor vamale. In noile conditii, estimam o crestere de citeva ori a cererii in acest an si de pina la 300% in prima faza", a declarat Traian Cristea, director general PCfun.ro. Site-ul ofera peste 2.000 de produse IT si electronice.