Miine, impreuna cu „Cotidianul", veti primi „Mic dejun la Tiffany", de Truman Capote, o carte provocatoare despre libertate, ascensiune sociala si, desigur, despre sex.

„Mic dejun la Tiffany si alte povestiri" este un volum publicat de Capote in 1958, la zece ani dupa ce scandalul legat de „Alte glasuri, alte incaperi" il facuse deja celebru si il propulsase in cercurile mondene si literare newyorkeze. Piesa centrala a cartii, „Mic dejun la Tiffany", descrisa de autor ca un „scurt roman", este considerata acum, alaturi de celalalt roman, „Cu singe rece", drept una dintre capodoperele scriitorului, desi in epoca receptia a fost mai degraba amestecata: o parte din critica a gasit scrierea „nerealista" si insuficient preocupata de chestiunile morale.

Pe buna dreptate, desigur, daca prin „morala" se intelege suma de conventii ipocrite vehiculate de conservatorii de atunci si de acum, iar prin „realism" o atitudine rigida si opusa oricarei curiozitati si ambitii de a experimenta. Caci „Mic dejun la Tiffany" nu este altceva decit o splendida persiflare a prejudecatilor si a tabuurilor sexuale: este, in primul rind, cartea sarmantei eroine cu un trecut neclar, cu o pasiune pentru vacante si bijuterii si cu o extraordinara capacitate de a exercita cu entuziasm cea mai veche meserie din lume. Domnisoara Holiday Golightly isi merita din plin numele pe care Capote i l-a gasit, dupa mai multe cautari, pentru ca starea care o caracterizeaza cel mai bine este refuzul vietii asezate. In afara de artele dragostei, Holly, cum i se spune, mai stapineste perfect si o alta arta, cea de a parasi. A parasi, de exemplu, micul oras de provincie unde s-a nascut si despre care nu vrea sa vorbeasca, pentru a ajunge, ca si Capote, la New York - un motiv care (si datorita ecranizarii din 1961) a transformat-o intr-un adevarat „icon" al culturii americane si intr-un indemn la emancipare pentru multe femei. A parasi, apoi, un sot mai batrin decit ea pe care nu-l iubeste. A parasi, in sfirsit, un amant despre care se dovedeste ca ii cauta compania numai pentru a ascunde faptul ca e atras de barbati. „Mic dejun la Tiffany" e un scurt roman tonic si, prin excelenta, modern, despre care Norman Mailer spunea ca n-ar schimba din el nici doua cuvinte.