Noul plan pentru Irak al lui Bush include trimiterea de 20.000 de noi trupe. Democratii obiecteaza, dar nu-i taie finantarea.

Cotidianul american „The New York Times" dezvaluie citeva dintre obiectivele pe care le va propune presedintele american, care se refera la o mai mare participare a sunnitilor la procesul politic, distribuirea banilor proveniti din petrol - care a fost intirziata - si la o politica mai permisiva a guvernului irakian fata de fosti membri ai partidului Baas.

Deocamdata nu sint precizate sanctiunile ce ar putea fi aplicate daca obiectivele nu sint atinse, dar este foarte clar ca irakienii trebuie sa respecte un calendar realist pentru a le pune in practica, spun responsabili din administratia americana.

Strategie mult asteptata

Presedintele american George W. Bush va vorbi saptamina aceasta despre liniile noii sale strategii pentru Irak, printre care posibila trimitere a inca 20.000 de militari in zona. „Nu este un angajament pe durata nedeterminata. Se vor fixa cereri realiste si precise pentru guvernul irakian", precizeaza demnitarii citati.

Printre principalele probleme in Irak se numara stabilirea unei date pentru alegerile regionale si adoptarea unei legi referitoare la hidrocarburi, care sa ofere guvernului central dreptul de a distribui banii din petrol catre provincii sau regiuni.

Democratii pun bete-n roate

Democratii il avertizeaza pe liderul de la Casa Alba ca va trebui sa argumenteze un eventual plan de suplimentare a trupelor din Irak. Noul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, si noul lider al majoritatii democrate din Irak, Harry Reid, sustin, intr-o scrisoare adresata presedintelui SUA, ca trimiterea de intariri in Irak este o strategie sortita esecului si este timpul ca razboiul sa se incheie, incepind o retragere treptata a militarilor americani. „Nu vom mai acorda presedintelui un cec in alb in aceasta problema, asa cum s-a intimplat pina acum", a declarat Pelosi, intr-un interviu acordat postului tv CBS.

„Dupa aproape patru ani de lupte, mii de victime americane si peste 300 de miliarde de dolari cheltuiti, a venit momentul ca razboiul sa se incheie", scriu Pelosi si Reid. „Sporirea numarului militarilor nu va face altceva decit sa puna in pericol mai multi americani si sa ceara un efort suplimentar armatei noastre, fara vreun cistig strategic", considera ei. Pelosi a precizat insa ca democratii nu au de gind sa reduca fondurile alocate pentru militarii americani aflati deja in Irak.