Statutul de capitala culturala europeana pe care il are in acest an orasul Sibiu va atrage, conform oficialitatilor, in jur de un milion de turisti.

Operatorii din turism considera ca aceasta cifra poate fi atinsa, deoarece si orase din alte tari care au gazduit evenimente importante, culturale sau sportive, au crescut semnificativ pe piata turistica. „Sa nu uitam ca si in cazul Dracula Park, la Sighisoara, se vorbea tot despre atragerea unui numar de aproximativ un milion de turisti si era vorba despre un parc de distractii, nu despre un oras ca Sibiul, unde sint multe de vazut. Cred ca se poate atinge aceasta cifra", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Acesta considera ca Sibiul va beneficia in acest an de o mai buna promovare externa, ceea ce va aduce o crestere a numarului de turisti care vor veni in acest oras. Acest eveniment este benefic si pentru Romania, deoarece turistii care vor veni la Sibiu vor dori sa vada si alte zone ale tarii.

Sfat de promovare

Reprezentantii agentiilor de turism spun ca se vor intilni cu oficialitatile locale pentru a stabili modalitatile de promovare a pachetelor turistice pentru Sibiu. „Pe 12 ianuarie, patronatul ANAT si marile agentii de turism vor organiza la Sibiu o intilnire la care ne dorim sa participe primarul, reprezentantii Camerei de Comert si Industrie si comitetul de organizare a evenimentului „Sibiu - capitala culturala europeana" pentru a face o echipa in vederea promovarii acestui produs turistic", spune Gheorghe Fodoreanu, presedintele ANAT. Acesta spune ca Sibiul este un oras care a fost inclus si pina acum in circuitele turistice organizate pentru straini. „Exista triunghiul oraselor germane, Sibiu, Brasov si Sighisoara, pe care l-am inclus mai mereu in programe. Cred ca Sibiul poate sa atraga un milion de vizitatori in 2007", mai spune Gheorghe Fodoreanu.

Un oras restaurat in intregime

Peste 100 de milioane de euro a investit primaria din bugetul local pentru refacerea a 40 de strazi, trei piete publice, restaurarea cladirilor cu importanta istorica din Sibiu si reamenajarea iluminatului public si arhitectural din centrul istoric al orasului. Cu acesti bani au fost refacute Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet, Turnul Sfatului, Zidul Cetatii sau Biserica Azilului si au fost inlocuite conductele de apa din zona istorica a orasului.

Miza imobiliara

Si pentru ca turistii vor reprezenta veritabila mina de aur a capitalei culturale, investitorii nu au stat nici ei cu banii sub perna. Sapte hoteluri sint asteptate a fi inaugurate la inceputul acestui an, in timp ce pe piata imobiliara preturile spatiilor de inchiriat au explodat.

Top 10 atractii Cele mai importante evenimente din calendarul Sibiu - capitala europeana.

* Concert Scala din Milano, 25-26 februarie, Thalia, Sala Mare

* „Pescarusul", regia Andrei Serban, 12-14 ianuarie, Teatrul „Radu Stanca"

* Concertul Ansamblului de opereta clasica din Viena, Thalia, Sala Mare, 26 octombrie

* Concert de pian Mei Ting Sun, 22 martie, Thalia, Sala Mare

* Workshop Klazz Brothers &Cuban Percussion, 15-20 mai, Thalia, Sala Mare

* Concert Mikhail Petrukhov, 13 iulie, Thalia, Sala Mare

* Festivalul International de Teatru, 25 mai-4 iunie

* Astra Film Fest, retrospectiva, 4-31 ianuarie

* Expozitia „Europa Luminilor", 3 ianuarie-30 decembrie 2007, Muzeul Brukenthal

* Salonul international de arta fotografica, 18 octombrie-18 noiembrie, Muzeul Brukenthal.

5.000 de evenimente de la fratii culturali Marele Ducat de Luxemburg a fost uns pe 9 decembrie cu rangul de capitala culturala europeana, angrenind si regiuni limitrofe precum landul Saar (Germania), Renania-Palatinat (Germania), Lorena (Franta) si Wallonia (Belgia). Impreuna, acestea vor organiza peste 450 de proiecte, totalizind 5.000 de manifestari, pe cinci teme diferite: „Migratiile", „Cultura si patrimoniul industrial", „Mari personalitati europene", „Cultura si memorie" si „Expresii ale modernitatii". Pentru acest an, Marele Ducat, locuit de 450.000 de vorbitori de trei limbi, strabatut de 125 km de autostrada si pazit de o mie de soldati, a pus la bataie 45 de milioane de euro, dintre care 30 de la Guvern, zece de la primaria orasului si cinci de la sponsori. (Ionut Dulamita)