Agentiile de turism spun ca in 2006, numai in perioada sarbatorilor de iarna, s-au vindut pachete turistice in valoare de 50 de milioane de euro.

Perioada sarbatorilor de iarna a adus incasari nesperat de mari pentru agentiile de turism. Acestea au comercializat aproape in totalitate pachetele turistice, fie ca a fost vorba despre destinatii interne, fie ca vorbim despre statiuni din strainatate. Aderarea la Uniunea Europeana va influenta si vinzarea de vacante. Se asteapta ca deschiderea granitelor sa aduca o crestere a apetitului romanilor pentru calatorii in spatiul UE. Pe de alta parte, se apreciaza ca europenii vor veni in Romania chiar si numai din curiozitate, pentru a vedea tara care a aderat recent la UE. Ramine doar ca oferta operatorilor sa-i convinga pe acestia sa revina.

Bani multi

Pachetele turistice de Craciun si de Revelion s-au vindut in proportie de aproape 100%. „Sarbatorile de iarna de anul acesta au fost un succes pentru agentiile romanesti de turism, care au inregistrat incasari totale de circa 50 de milioane de euro, iar pachetele de servicii turistice pentru Craciun si Revelion, atit in tara, cit si in strainatate, au fost vindute intr-o proportie care a mers de la 95 la 100%", a spus purtatorul de cuvint al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu, citat de agentia NewsIn. Cum pina acum zapada a cam lipsit chiar si in destinatiile de schi traditionale din Europa, operatorii se asteapta ca in perioada urmatoare vinzarile sa se mentina la un nivel ridicat prin cererea mare pentru vacantele la schi. „In prima parte a anului 2007, vor continua sa se vinda foarte bine pachetele turistice pentru statiuni montane, atit in tara, cit si in strainatate, in special pentru statiunile de schi", a mai spus Traian Badulescu.

UE sufla tare

Aderarea la Uniunea Europeana va determina o crestere a turismului autohton, in conditiile in care nu se anticipeaza o crestere a preturilor pentru acest an. „Am luat in calcul scumpirile anuntate de Guvern, la gaze, curent electric, combustibili si la alte produse si servicii, si consideram ca anul 2007 nu va aduce scumpiri semnificative la tarifele serviciilor turistice din Romania", a spus la jumatatea lunii decembrie, conform NewsIn, Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Mai mult, fondurile europene vor ajuta la rezolvarea problemelor de infrastructura, una dintre cauzele pentru care turistii straini ocolesc Romania. „Aderarea la UE va aduce noi oportunitati de dezvoltare pentru turismul romanesc, mai ales in domeniul fondurilor structurale care vor putea fi accesate pentru investitii, dar autoritatile si companiile din acest sector trebuie sa rezolve o serie de probleme, cum sint lipsa infrastructurii, cea a resurselor umane si cea a calitatii serviciilor", a mai spus Daniel Vasilescu. „Se asteapta ca pe termen mediu si lung preturile pentru Romania sa scada deoarece va creste oferta", spune Badulescu.

An bun Operatorii anticipeaza o crestere a circulatiei turistice in acest an. Astfel, Traian Badulescu spune ca se anticipeaza o crestere cu 30% a cererii din partea turistilor romani pentru pachete turistice in strainatate. De asemenea, se asteapta ca vinzarile pentru destinatiile interne sa creasca in acest an cu 10% comparativ cu anul 2006. „Numarul turistilor straini care vor veni in Romania va fi mai mare si se va inregistra o crestere importanta pentru turismul de evenimente si afaceri", spune Traian Badulescu.