Noul secretar general al ONU, Ban Ki-Moon, care a preluat, la 1 ianuarie, conducerea organizatiei se confrunta cu o serie de provocari importante, printre care finalizarea reformei organzatiei si rezolvarea numeroaselor crize din lume.

Noul secretar general al ONU, Ban Ki-Moon, care a preluat, la 1 ianuarie, conducerea organizatiei se confrunta cu o serie de provocari importante, printre care finalizarea reformei organzatiei si rezolvarea numeroaselor crize din lume.

Ban Ki-moon este al optulea secretar general al Organizatiei Natiunilor Unite si primul asiatic care preia aceasta functie in ultimii 35 de ani, Actiunile fostului ministru de externe sud-corean, in virsta de 62 de ani, vor fi monitorizate atent de statele membre, in special de SUA, care i-au sustinut candidatura, in contextul reformei ONU initiata, in 2005, de predecesorul sau Kofi Annan.

Nominalizari

Ki-moon a anuntat deja primele numiri in functie dupa citeva saptamini de speculatii in privinta intentiilor sale. Indianul Viajy Nambiar, consilier special al lui Annan, a devenit seful sau de cabinet, iar departamentul presa va fi condus de o fosta jurnalista de radio din Haiti, Michele Montas. Potrivit unor surse apropiate organizatiei, Alicia Barcena din Mexic va fi numita subsecretar general administrativ, post detinut pina in prezent de SUA, care vor prelua acum afacerile politice sau mentinerea pacii.

Buget mai mic

Tarile membre doresc reducerea cheltuielilor organizatiei, mai multa eficienta, transparenta si respectarea mai stricta a criteriilor etice si de gestiune, dupa o serie de scandaluri, printre care cel legat de programul "Petrol contra hrana" desfasurat in Irak. Ban Ki-moon a declarat in decembrie, intr-o conferinta de presa, ca isi ia angajamentul sa "restaureze increderea" in ONU.

Reforma

O problema dificila va fi extinderea Consiliului de Securitate, a carui structura actuala nu mai reprezinta realitatea prezenta, ci pe aceea din 1945, cind a fost creata Organizatia Natiunilor Unite. Extinderea a fost pina acum imposibila, in ciuda acordului cvasi-general asupra necesitatii acestei masuri, din cauza diferendelor existente intre cele cinci mari puteri - SUA, China, Franta, Marea Britanie si Rusia - care au drept de veto in Consiliu.

Ban Ki-moon preia conducerea ONU intr-o perioada in care crizele din lume sint numeroase: razboiul din Irak, initiat fara acordul ONU, crizele nucleare generate de Coreea de Nord si de Iran, situatia din Orientul Mijlociu, tragedia de la Darfur, situatia din Somalia sI cea din Republica Democrata Congo.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.