Industria cinematografica romaneasca este o poveste cu zane, precum cele apreciate la Hollywood, transmite AFP, care aminteste premiile internationale obtinute de cineasti romani in ultima vreme si faptul ca Romania a fost aleasa ca locatie de filmare pentru o serie de productii cunoscute, relateaza Mediafax.
Francis Ford Coppola a venit in Romania pentru a turna primul sau film din ultimii zece ani, in timp ce scene din "Borat" au fost filmate intr-un sat romanesc ai carui locuitori i-au dat apoi in judecata pe realizatorii filmului, cerand despagubiri de 30 de milioane de euro. Satenii acceptasera sa apara in film, insa sustin ca au stiut ca filmarile sunt pentru un documentar referitor la saracia din Romania, scrie AFP.
Dorotheea Petre in "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" Inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, actorii, regizorii si scenaristii romani au numarat premiile primite de la Cannes la Copenhaga, trecand prin Thailanda, Turcia si Statele Unite.
Printre cei premiati la Cannes se afla Dorotheea Petre, castigatoarea premiului de interpretare feminina al sectiunii Un Certain Regard la Cannes 2006 pentru filmul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", si regizorul Cristi Puiu, laureat in 2005 cu "Moartea domnului Lazarescu", in aceeasi sectiune.
"Industria cinematografiei este unul dintre cei mai buni ambasadori ai Romaniei", a declarat un reprezentant al Centrului National al Cinematografiei.
La randul sau, criticul Stephen Holden de la New York Times a mentionat "Moartea domnului Lazarescu" printre cele mai bune zece filme ale anului 2006 in Statele Unite.
Pentru filmul personal si cu buget modest realizat in Romania, "Tinerete fara tinerete" (Youth without youth), Coppola a apelat la o echipa tehnica formata exclusiv din romani. Printre actorii distribuiti de Coppola in filmul sau se numara, alaturi de Tim Roth, multi actori romani printre care Marcel Iures, Alexandra Maria Lara, Mircea Albulescu, Adrian Pintea, etc. "Asta spune mult, mai mult decat examenele la orice scoala", a declarat Cristi Puiu.
Potrivit sursei citate, MediaPro si Castel Film Studios sunt principalele studiouri de film din Romania, implicate in realizarea unor productii precum "Amen" de Costa-Gavras, "Cold Mountain" cu Nicole Kidman si "Joyeux Noel" a lui Christian Carion. (D.M.V.)