Prima tara ex-comunista cu moneda europeana. Inca din prima zi a lui 2007, Slovenia devine a treisprezecea tara membra a UE care adopta moneda unica. Slovenia este prima tara din fostul bloc comunist care trece la euro. Astfel, incepind cu 1 ianuarie, dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene largite, incluzind Romania si Bulgaria, 13 s-au inscris in cercul tarilor care au imbratisat moneda unica.

Ministrul sloven de Finante, Andrej Bajuk, considera ca tara sa nu are nimic de pierdut prin adoptarea euro: „Inlocuim ceva bun (n.r. - tolarul sloven) cu ceva si mai bun" (n.r. - euro). Guvernatorul bancii centrale, Mitja Gaspari, a promis ca va scoate personal, imediat dupa miezul noptii, primii euro dintr-un bancomat din centrul capitalei. Tolarul, a carui rata de conversie a fost stabilita la 239,64 de tolari pentru un euro, va mai fi cotat inca 15 zile inainte de a disparea complet.

Numarindu-se printre cei mai silitori „elevi" ai UE in materie de control al inflatiei (2,5%) si de crestere economica pentru care estimarile pentru 2007 se situeaza la aproximativ 5%, Slovenia a fost singura dintre noile state ce au aderat la Uniunea Europeana in 2004 care a obtinut acordul Bruxelles-ului de a trece la euro.