Era oportunitatilor ratate revine: bulgarii au nevoie de curent, noi avem unde sa-l facem si pe unde sa li-l dam, dar nu prea mai avem cu ce.

Cu ocazia aderarii, bulgarii au avut de primit si o veste proasta, care se putea transforma, pentru noi, intr-o veste buna. Stelele europene nu se puteau ridica la Sofia daca nu cadea tensiunea la Kozlodui. Drapelul albastru flutura insa si la sud de Dunare, iar ultimele doua reactoare nucleare ale centralei de la Kozlodui s-au inchis. Europenii ar putea aprecia asta drept o binemeritata ruptura de trecut sau o grija in minus. Bulgarii o vad insa ca o grija in plus - un oficial al companiei lor nationale de electricitate a declarat ca zona balcanica s-ar putea confrunta cu deficit de energie in momentul marilor geruri din ianuarie".

Despre inchiderea Kozloduiului se stia de mult. Chiar pe la Bucuresti, acum vreo doi ani, un ministru vedea Romania ca pe o placa turnanta a exportului de energie in Balcani". Pentru ca vorbim despre o evidenta: chiar la costuri mari, Romania are o capacitate de productie a energiei mai mare decit consumul. Iar cind bulgarilor le ingheata mercurul in termometru, Romania le poate asigura necesarul de energie: are unde sa-l produca si are si pe unde sa li-l dea.

Din pacate, sintem obligati sa folosim conditionalul trecut: ar fi putut avea, pentru ca n-are cu ce sa-l faca. Faptul ca venirea iernii este, pentru autoritatile romane, o surpriza in fiecare an e deja de notorietate. Insa, in acest an, parca guvernantii s-ar fi crezut la tropice: stocurile de combustibili in centralele mari abia sar de jumatate, si doar apelul la rezervele statului (oricum, din ce in ce mai goale) a putut salva situatia. Iar Doamne-Doamne a si dat, dar a si luat: ne-a dat vreme buna, dar a mai luat din apa de pe Dunare, asa ca Portile de Fier merg doar pe la jumatate din capacitate.

Cu alte cuvinte, abia ne putem produce energia de care avem noi nevoie, daramite sa mai si exportam! Adica Romania se afla din nou in fata unei oportunitati ratate, asa cum le place istoricilor sa spuna. Acesta este rezultatul unui an plin de bilbiieli si al politicii populiste a facturii mici. In vara, s-a consumat foarte mult carbune, pentru ca era mai ieftin, nu s-au facut stocuri, in plus au mai venit si baietii destepti care si-au antamat kilowati pe multi ani, apoi a venit spiritul justitiar al puterii politice, care a pus curentul pe o bursa in care cumparatorii si vinzatorii nu s-au inteles la pret, apoi a venit distribuitorul de stat Electrica sa se plinga la minister ca n-are de unde lua curent ieftin pentru consumatorii sai, iar noul ministru liberal al Economiei a prelungit contractele incheiate pe sub masa, pe care le-a interzis predecesorul sau conservator. Multe lucruri, justificabile de altfel, dar cu rezultate nule in chestiunea noastra: n-avem cu ce face curentul pe care-l puteam vinde bulgarilor, pe bani multi. La cite am ratat noi, una in plus nu mai conteaza!