Romania va trebui sa gaseasca o cale de a se elibera de tutela birocratiei de la Bruxelles.

Unul dintre cele mai improbabile momente ale emisiunilor din preajma Anului Nou a fost acela al interviurilor cu romani stabiliti in strainatate. Nu si-au vazut copiii de luni de zile si isi rup spinarea pentru salariul minim din Italia sau Franta, dar sint prezentati ca „modele de succes" de o clasa politica ce este chiar principala cauza a mizeriei si a dezordinii ce i-a facut sa paraseasca propria lor tara. Dar contactul cu lumea reala nu a fost niciodata una din calitatile politicienilor nostri. Ei au iesit in strada sa se impauneze cu merite pe care nu le au. Economia creste datorita miliardelor de euro trimisi acasa si datorita investitorilor particulari care se lupta cu birocratia. Iar Guvernul ce a facut in acest timp? Marii rechini sint in libertate si deficitul bugetar a crescut, intr-un singur an, de la 0,5 la 2,7 la suta.

Incapabili sa ii guverneze responsabil pe cetateni, politicienii le-au dat de baut. S-au risipit sume impresionante pentru ca in centrele oraselor noastre sa fie organizate petreceri cu sampanie, cintareti la pensie si dansatoare in chiloti de musama. Insa dupa ce galagia s-a mai oprit, romanii s-au trezit, dimineata, la realitatea „aderarii": impozite marite, taxe multiplicate, strazi pline de gropi, restrictii de munca in UE si o clientela politica ce isi freaca miinile in asteptarea fondurilor de la Bruxelles.

Pornita strimb, sederea Romaniei in Uniunea Europeana nu are cum sa fie permanenta. Mai ales pentru ca Uniunea aceasta este ea insasi in schimbare. In Germania si Italia, majoritatea publicului a ajuns la concluzia ca introducerea monedei euro a fost o eroare. Proiectul Constitutiei europene a sucombat dupa ce a fost respins, prin referendum, in Olanda si in Franta. Chiar ideea initiala a Uniunii a fost abandonata. Tratatul de la Roma, din 1957, vorbea de o „comunitate economica europeana", caracterizata de libera circulatie a bunurilor si a persoanelor. In 2007, Uniunea e un suprastat condus de un executiv care nu a fost niciodata validat de votul democratic.

Contrar celor spuse de politicieni, Romania avea alternativa la aderarea la UE. Noi sintem parte la Zona Economica Europeana (EEA), care confera cam aceleasi beneficii, fara o buna parte din obligatiile aferente. Si exista destule tari sau teritorii care s-au dispensat de calitatea de membri UE si o duc excelent, in parte tocmai din acest motiv. In 1973, insulele Feroe au refuzat sa adere alaturi de Danemarca. Islanda a avut o crestere economica de 4,6 la suta, peste dublul tarilor din vestul Uniunii. In 1985, dupa un referendum, Groenlanda s-a retras din aceeasi Uniune.

Dupa ce se vor potoli ecourile „Cintarii Europei", noi trebuie sa stam sa judecam daca nu cumva am fost atrasi intr-o aventura politica de catre un mic grup de miliardari. Aceiasi care au iesit cu fanfara, sa se veseleasca, in noaptea Anului Nou.