Doi dintre apropiatii lui Ion Iliescu sint cercetati in Franta pentru deturnare de fonduri in celebrul scandal al editarii cartii „Eterna si fascinanta Romanie".

Adrian Costea, fostul consilier personal al lui Ion Iliescu, a fost trimis in judecata de autoritatile franceze, sub invinuirea de „abuz de bunuri sociale", impreuna cu alte sapte persoane, printre care si sotia acestuia, informeaza NewsIn, citind AFP. Magistratii francezi il acuza pe omul de afaceri roman de deturnare de fonduri (7,6 milioane de euro), fapta care ar fi fost savirsita in timpul campaniei electorale din 1996, cu ocazia incheierii unor contracte cu statul roman sau cu firme ale puterii. Ancheta a fost declansata in 1998, la sesizarea Tracfin, un organism anticoruptie din cadrul ministerului francez de finante, care a semnalat existenta unor tranzactii suspecte cu Romania ale companiei Saintonge Editions, aflata sub controlul lui Adrian Costea. Respectivele tranzactii aveau drept obiect, printre altele, editarea faimosului album „Frumoasa si fascinanta Romanie" si tiparirea afiselor electorale din campania prezidentiala a lui Ion Iliescu, din 1996.

Afacerile suspecte ale lui Costea au contribuit, conform procurorilor francezi, la finantarea campaniilor electorale din 1992 si 1996, precum si la imbogatirea sotilor Costea si a unor demnitari romani. Printre presupusii beneficiari ai generozitatii lui Costea se numara fostul premier roman Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Mircea Cosea, precum si Iosif Boda, fost consilier prezidential.

Ancheta din Romania, musamalizata

Un alt roman cercetat de francezi este Gheorghe Pascu, fostul trezorier al campaniei prezidentiale a lui Ion Iliescu, din 1996. El a fost cercetat si in Romania, pentru zece transporturi de afise electorale, in valoare de aproximativ noua milioane de franci. Ele au fost tiparite de o alta firma apartinind lui Adrian Costea si trecute fraudulos prin Vama Bors. Ancheta declansata de procurorii Parchetului General a fost musamalizata incepind cu anul 2000, o data cu revenirea la putere a PSD.