Pe hartie, comunismul a fost de doua feluri: comunism si "comunism cu chip uman". In realitate, cand oameni ca Alexander Dubcek au incercat sa practice comunismul cu chip uman, stim cu toti ce s-a intamplat. Ce sugera acel tip de comunism era inacceptabil pentru adevaratii comunisti: comunismul e lipsit de fata umana. Mai pe sleau spus, comunismul nu prea are obraz. Or, asta era prea mult chiar si pentru multi "defenestrati".
Daca tot nu intelegeti de ce comunismul - cu sau fara fata umana, nu conteaza - nu trebuie condamnat, ascultati la conserva(torul) cu chip uman(ist) Dan F. Voiculescu: "Prin asumarea Raportului Tismaneanu in fata Parlamentului, Romania condamna un sistem care functioneaza pe glob. Noi astazi am facut o declaratie de razboi Chinei." Pe langa Dan F. Voiculescu, Nicolae Titulescu pare un Zaroni, Talleyrand un Dan Iosif, iar Metternich o Mitzura Lari-Buruiana.
Am mentionat public de ce am declinat invitatia de a face parte din Comisia pentru analiza crimelor dictaturii comuniste in Romania. Dar, odata incheiat raportul, cu toate reprosurile intemeiate ce i se aduc si vor continua sa apara, solidaritatea mea cu decizia de a se purcede la analizarea crimelor dictaturii si la condamnarea lor ramane intacta. Adevarul este ca Tribunul si Felix nu fac decat sa foloseasca o trista realitate - condamnarea comunismului vine dupa ce constiinta fluctuanta a prea multor romani a si prescris crimele dictaturii. Vine prea tarziu.
Asadar, acest 1% nemuritor Gambetta al optiunilor electorale romanesti ori 1% jacheta tuturor aliantelor pro ori contra naturii gliseaza spre geopolitic. L-as lua in serios, daca dl Dan F. Voiculescu nu ar fi astazi un obosit Harry Houdini al iluzionismului politic romanesc. Orice inghite -sabii, mobiliare, imobiliare, aliante, dividente, cursuri de stiinte politice, TVA - pe nari scoate acelasi lucru. Panglici.
Daca unii isi sug degetul mare pana la adanci batraneti, dl Voiculescu isi suge Crescentul (adica, indexul) pana la adanci crize de identitate. Dupa ce l-a citit aiurea pe G. Calinescu (Felix si Otilia), azi dl Dan F. Voiculescu il masacreaza si pe Tudor Arghezi - De ce-as fi porc, si totusi... Nu-i pot sugera sa citeasca Razboi si Pace de Lev Tolstoi, de teama ca, dupa ce il "parcurge", iar vine cu un amendament de istorie literara vorbindu-ne despre Idiotul de Milton Friedmann.
Ca o conserva gaurita se ia ba drept stropitoare a ogorului politic autohton, ba palnia oracolului geopolitic de la Delfi, nu e o noutate, dar cand ne someaza sa nu ii suparam pe chinezi si mai ales pe vecinii ce mai cred in comunism, imi zic ca umanistului nostru conservator ii miroase apasat a petrol, a foarte mult petrol. Si cand incepe el sa amusine, polii geomagnetici incep sa se comporte ca o pereche de doi poli.
Tema de gandire pentru filozoful protopolitic Dan F. Voiculescu: in timp ce Roman Abramovici a vandut si a reinvestit in Chelsea si in multe alte dracovenii amuzante, Mihail Kodorkovski s-a jucat cu focul si s-a ars. Ca sa nu mai spun ca asupra lui Kodorkovski nu a plutit ce continua sa faca aura niciodata risipita a ventrilocului politic Felix.
Mi-e teama ca dl Voiculescu e pe cale sa-l citeasca aiurea si pe H. C. Andersen - Fetita cu sutituri, in loc de Fetita cu chibrituri. Felix trebuie sa invete de la Otilia ca nu toata benzina e apa de ploaie. In stanga (numai si numai ideologica) cu chibrituri si in dreapta (numai si numai economica) cu benzina se poate dovedi un spagat exploziv.