Bulgarii au inchis reactoarele trei si patru ale centralei nucleare, privind tara de exporturile de energie.

Autoritatile de la Sofia au inchis, la 31 decembrie, reactoarele trei si patru ale centralei nuclearelectrice de la Kozlodui, conditie impusa de Bruxelles din motive de securitate, inaintea aderarii acestei tari la Uniunea Europeana.

Fiecare reactor are o capacitate de 440 MW si, in urma inchiderii acesteia, Bulgaria este privata de capacitatea de a exporta energie in tarile din Balcani. Bulgarii au spus tot timpul ca nivelul de securitate al centralei este acceptabil, fiind recunoscut, afirma ei, chiar de unele organisme internationale de specialitate. „Pentru noi nu este o zi de bucurie, este ca si cum ai arunca o bucata de piine in loc sa o maninci", a spus Stamen Stramenov, inginer la Compania Nationala de Electricitate (NEK), in timp ce directorul de distributie al NEK, Mitio Hristosov, a spus ca exista amenintarea „unei penurii de energie in Balcani in momentul marilor geruri din ianuarie". In plus, oficialii centralei dau ca sigura scumpirea energiei electrice din Bulgaria, cu 19% in 2007.

Convinsa cu greu sa inchida centrala, Bulgaria a cerut compensatii Comisiei Europene, care a fost de acord cu o suma de 550 de milioane de euro, nivel considerat totusi prea mic fata de cistigurile pe care bulgarii spun ca le aducea centrala, cifrate la trei-patru miliarde de euro.

Bulgaria construieste o centrala nucleara noua la Belene (aproape de granita cu Romania) cu o capacitate de 2.000 MW.