Campania „Invata sa traiesti. Traieste sa inveti" isi propune sa atraga tinerii din orasele in care se consuma droguri, spre competitii de echipa, dar si spre jurnalism, marketing si PR.

O data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, inclusiv sportul romanesc va putea beneficia de fonduri pentru dezvoltare. Procedura nu este insa una simpla, fiind necesare proiecte concrete, elaborate, pentru a putea beneficia de banii comunitari. „BNS pregateste 250 de tineri care se vor ocupa cu intocmirea proiectelor pentru accesarea fondurilor UE, inclusiv in sport", spunea presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, in cadrul unui seminar la care a fost prezent si Michael Trinker, membru al Departamentului Sport din cadrul Uniunii Europene.

La distanta de sase luni, BNS este pe cale sa promoveze prima initiativa in acest domeniu, destinata elevilor de liceu. Campania „Invata sa traiesti. Traieste sa inveti" urmareste sa atraga cit mai multi tineri intre 15 si 18 ani in activitati sportive si culturale, in afara orelor de program, si consta in organizarea de competitii sportive - fotbal, handbal, volei si baschet. „Pentru cei care nu au inclinatii sportive, in cadrul aceleiasi competitii pot opta pentru concursuri de pictura, caricatura, jurnalism, marketing si PR. Vor putea scrie cronici de meci sau vor putea comenta partidele pe care le disputa colegii lor. In acest sens, vom aduce specialisti din fiecare domeniu pentru a-i initia. Astfel, se pot descoperi talente printre liceeni", sustine Dumitru Costin.

Lupta impotriva drogurilor

Proiectul, care se va lansa pe parcursul acestui an, vizeaza, intr-o prima faza, orasele Bucuresti, Constanta, Sibiu, Bacau, Brasov si Cluj-Napoca. In functie de impactul pe care il va avea campania, se va extinde la nivel national. „Am ales aceste orase pentru ca au cei mai multi consumatori de droguri. Ideea centrala a acestei campanii este prevenirea si reducerea consumului de droguri, de alcool si tutun printre elevii de liceu. Potrivit unui studiu al Agentiei Nationale Antidrog, numai in Bucuresti sint 24.000 de consumatori de heroina injectabila, iar la nivelul tarii - 34.000. Potrivit aceluiasi studiu, virsta la care tinerii incep sa consume droguri a scazut, la nivelul anului 2004, de la 18-22 de ani la 12-13 ani", ne-a declarat presedintele BNS.

Lectii de la VIP

Campania de angrenare a tinerilor in sporturi de echipa presupune si costuri pe masura - aproape 500.000 de euro, potrivit organizatorilor, bani care, pentru inceput, nu vor veni de la Uniunea Europeana.

„Este un proiect-pilot, realizat din fonduri exclusiv private. Campania va dura pina in vara, cind elevii iau vacanta. Dupa aceasta vom face o analiza calitativa, dupa care il vom dezvolta si, intr-adevar, vom accesa fonduri structurale europene", ne-a precizat Dumitru Costin. „In urmatoarele saptamini vom definitiva lista partenerilor, dupa care demaram proiectul", a adaugat seful BNS. Printre acestia se numara Fundatia „Cristi Chivu" - „Am discutat cu fundasul lui AS Roma si nu e o problema pentru el sa ne dea 10.000 de mingi" -, Federatia Romana de Fotbal, Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori, Forumul Antidrog FORAD, Federatia „Sportul pentru toti", Asociatia Persona si Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Suedia a luat 150 de milioane de euro In ultimii zece ani, mai multe tari comunitare au accesat fonduri UE pentru dezvoltarea infrastructurii sportive. Printre tarile care au obtinut cei mai multi bani comunitari se afla Suedia, nordicii obtinind 150 de milioane de euro (pentru comparatie, bugetul FRF este in jur de 4 milioane de euro). Si Austria a accesat fonduri UE pentru construirea unui teren de golf si a unor pirtii de schi. In ceea ce priveste fotbalul, nemtii au beneficiat de aceste fonduri pentru a reconstrui stadionul din Cottbus, operatiune care s-a petrecut dupa reunificarea dintre Est si Vest. „Exista numeroase proiecte care se pot pune in practica prin finantarea totala sau partiala din partea UE. Doar ca e nevoie ca specialistii din Romania sa stie cum sa faca acele proiecte, iar, pe de alta parte, organismele din sport trebuie sa colaboreze perfect intre ele, pentru a obtine rezultate optime", a avertizat Michael Trinker, membru al Departamentului Sport din cadrul UE.

Lege comunitara pentru fotbal

Problema sportului a atras atentia Uniunii Europene. Chiar daca UEFA nu agreeaza implicarea politicului in fotbal, in urma unui studiu independent realizat la initiativa presedintiei britanice a UE, se recomanda ca forul continental de fotbal sa colaboreze cu institutiile Uniunii pentru rezolvarea problemelor. „UEFA este autoritatea din fotbal cu cea mai mare raspundere in spatiul european si de aceea ii revine sa lucreze, in dialog cu Comisia Europeana, la un cadru legislativ necesar pentru asigurarea securitatii in fotbal, respectind in acelasi timp legile comunitare", se precizeaza in studiu.