O furgoneta-capcana marca Renault a explodat, simbata, in parcarea terminalului 4 al aeroportului international din Madrid-Barajas, atentatul fiind revendicat de gruparea separatista basca ETA. Doi politisti au fost raniti usor, doua persoane sint date disparute, iar alte 15 au fost putin atinse de cioburile geamurilor sparte in urma exploziei in care s-au folosit circa 200 kg de explozibil. O coloana de fum negru cu o inaltime de 100 de metri s-a ridicat deasupra aeroportului, accesul fiind blocat de politie, iar traficul aerian a fost intrerupt.

Explozia de foarte mare putere a avut loc in jurul orei 10.00 (ora Romaniei) si a fost auzita pe o raza de citiva kilometri. Atentatul a fost revendicat „in numele ETA" de catre un interlocutor anonim din Tara Bascilor, care a sunat la politie inainte de explozie.

Premierul spaniol José Zapatero a ordonat suspendarea procesului de pace cu ETA, ca urmare a atentatului. Armistitiul fusese decretat la 24 martie 2006. Autovehiculul i-a fost furat, se pare, unui tinar basc spaniol, care a fost sechestrat timp de doua zile de un comando ETA.

Potrivit postului de radio Cadena Ser, proprietarul masinii plecase in Franta pentru o excursie la munte, dar a fost sechestrat imediat ce a trecut frontiera. Nu se stie inca daca politia, care nu confirmase informatia, l-a interogat pe tinar sau nu.