Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Informatii Externe (SIE) au respectat cerinta sefului statului in privinta predarii documentelor fostei Securitati catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Ieri, cele
Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Informatii Externe (SIE) au respectat cerinta sefului statului in privinta predarii documentelor fostei Securitati catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Ieri, cele doua institutii au anuntat, oficial, ca au incheiat acesta operatiune. SRI a trimis la CNSAS 1.587.831 de dosare, cu 1.930.062 de volume, care reprezinta peste 18.000 metri liniari de arhiva. De asemenea, Serviciul Roman de Informatii a transmis in gestiunea Consiliului circa 1.400.000 de fise de evidenta din cartoteca Securitatii, precum si peste 700.000 de inregistrari din baza de date a fostului Centru de Informatica si Documentare.
In scopul consultarii si regasirii cu operativitate de catre CNSAS a dosarelor si fiselor predate, SRI a pus la dispozitia acestei institutii si evidenta electronica aferenta dosarelor predate.
Au fost transmise atat documente din Arhiva Centrala a Serviciului Roman de Informatii, cat si din cele 40 de arhive judetene ale institutiei.
Potrivit Biroului de Presa al SRI, "aproximativ 75.000 de dosare privind in principal problematicile de contraspionaj si antiterorism au fost retinute in arhiva Serviciului Roman de Informatii." In conformitate cu legea, CNSAS are acces la aceste dosare prin Comisia Mixta.
SIE a predat peste 18.000 de dosare
SIE ne-a confirmat faptul ca, ieri, predarea dosarelor SIE catre CNSAS a fost incheiata. Au fost predate 18.707 dosare, continand 27.047 de fise pentru 23.515 persoane, si bazele de date utile. Au mai fost predate 64 de dosare in copie electronica si 14 fise de evidenta personal. Comisia mixta CNSAS-SIE a mai evaluat aproximativ 550 dosare. In arhiva SIE au mai ramas 27.000 de dosare. Acestea sunt clasificate in categoria securitatii nationale si exced Legea CNSAS. Oficialii SIE ne-au precizat ca aceasta baza de date este considerata operativa, iar publicarea ei ar compromite actiuni in derulare.
Ministerul Apararii (MAp) a incheiat si el procesul de predare al dosarelor care fac obiectul legii de functionare al CNSAS. Potrivit purtatorului de cuvant al MAp, ieri, a fost finalizat procesul privind predarea catre CNSAS a dosarelor aflate in arhiva Armatei catre CNSAS, fiind predate peste 22.000 de dosare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.