Potrivit sondajului, 39 la suta dintre cetateni se pronunta in favoarea acestui demers in timp ce opt procente nu au o opinie in aceasta privinta. Scepticismul fata de integrarea Romaniei si Bulgariei in UE este mai pronuntat in cazul sustinatorilor
Potrivit sondajului, 39 la suta dintre cetateni se pronunta in favoarea acestui demers in timp ce opt procente nu au o opinie in aceasta privinta. Scepticismul fata de integrarea Romaniei si Bulgariei in UE este mai pronuntat in cazul sustinatorilor uniunii crestine CDU/CSU, circa 62 la suta dintre acestia pronuntandu-se impotriva aderarii celor doua tari. In schimb, 56 la suta dintre sustinatorii ecologistilor saluta viitoarea integrare a Romaniei si Bulgariei in UE la 1 ianuarie 2007. Studiul releva ca persoanele tinere, cu varste intre 18 si 29 de ani, sustin de asemenea aderarea celor doua state, 53 la suta dintre acestea pronuntandu-se in favoarea integrarii celor doua state.
Romania si Bulgaria, care vor adera la UE la 1 ianuarie, nu au ajuns la maturitatea europeana, motiv pentru care autoritatile de la Bruxelles vor controla strict cele doua tari si le vor penaliza daca va fi necesar, comenteaza cotidianul austriac Die Presse. Intr-un articol intitulat "O extindere mica - probleme mari", ziarul afirma ca, in Romania, mita pentru un examen la facultate variaza intre 200 si 300 de euro, in timp ce, in Bulgaria, nu a fost pronuntata nici o sentinta in legatura cu cele peste 150 de asasinate la comanda comise incepand din 2000. Die Presse adauga ca, in Romania, una din zece familii traieste din banii trimisi de rudele care lucreaza in strainatate, iar jumatate din populatia Bulgariei traieste cu mai putin de 2 euro pe zi.
Expertii citati de ziar considera ca, la o evaluare stricta, nici una dintre cele doua tari nu este pregatita pentru aderare. Wenceslas de Lobkowicz, directorul directiei pentru relatii cu Romania din Directoratul pentru Extindere al Comisiei Europene, explica motivele pentru care Comisia nu a amanat cu un an aderarea celor "doi vecini saraci", afirmand ca autoritatile de la Bruxelles "au putut mentine presiunea numai pana in 2007, dar au mai multa influenta asupra tarilor membre".
Die Presse afirma ca influenta trebuie folosita de catre autoritatile europene mai ales in ceea ce priveste sumele alocate pentru agricultura si reforma, intrucat nici in Bulgaria, nici in Romania nu sunt implementate sisteme de control care sa functioneze la 1 ianuarie si trebuie sa impiedice situatia in care acesti bani "ar ajunge in Marea Neagra, printr-o gaura neagra". Ziarul citeaza ca exemplu faptul ca, in partea de sud a Romaniei, nu exista un sistem de cadastru si nimeni nu stie ce suprafata au parcelele de teren, ceea ce transforma intr-o loterie incercarea de alocare precisa a fondurilor comunitare pentru agricultura. Partea de nord a Romaniei nu are aceasta problema, multumita Mariei Tereza, sub a carei conducere a fost introdusa cartea funciara.
Comisia Europeana nu are nici un fel de iluzie in privinta faptului ca mai sunt multe de facut, dar lucreaza cu "plasa de siguranta", stabilind o serie de clauze de salvgardare. De Lobkowicz apreciaza ca aceste clauze reprezinta "cea mai mare amenintare", dar "ar fi pacat ca acestea sa fie activate".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.