Izolat de statele occidentale, presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko va sfarsi prin a ceda exigentelor companiei ruse Gazprom si prin a accepta o crestere a pretului gazului, pentru a evita sanctiuni economice mai grave din partea Moscovei, c
Izolat de statele occidentale, presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko va sfarsi prin a ceda exigentelor companiei ruse Gazprom si prin a accepta o crestere a pretului gazului, pentru a evita sanctiuni economice mai grave din partea Moscovei, considera presa rusa, citata de Mediafax. Cotidianul Izvestia, controlat de Gazprom, nu ezita sa-l acuze pe Lukasenko de faptul ca ar fi singurul responsabil de acest conflict, titrand "Lukasenko a declarat un Razboi Rece poporului sau". Un alt ziar rus sustine ca "hotararea presedintelui belarus risca sa se transforme intr-un blocaj economic pentru tara sa", in vreme ce, in opinia cotidianului economic Vedomosti, acum "a fost declarat un al doilea razboi al gazului", dupa cel de la inceputul anului dintre Moscova si Kiev. Rusia utilizeaza in acest razboi petrolul ca mijloc de presiune, din moment ce a introdus de curand drepturile vamale privind exporturile sale spre Belarus, noteaza acelasi ziar, adaugand ca Moscova ar putea sa impuna taxe si asupra importurilor de zahar din Belarus. "Chiar daca este imprevizibil, Lukasenko nu va rezista mult timp intr-un conflict cu Rusia", afirma o sursa de la Kremlin, citata de publicatie. Publicatia oficiala Rossiskaia Gazeta vorbeste de un "deja-vu in domeniul gazului", fiind de parere ca acest razboi nu va avea acelasi impact pentru Rusia ca in cazul celui cu Ucraina. Razboiul energetic dintre Moscova si Minsk risca sa afecteze si alte state din Europa. Avertismentul a fost lansat miercuri de Gazprom, care a anuntat ca livrarile de gaze catre clientii europeni ar putea fi perturbate in urma conflictului dintre Rusia si Belarus. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.