Este un micut orasel belgian de langa Bruges unde, de secole, cele mai importante atractii sunt aceleasi: cladirea primariei, cladita in 1464 si catedrala. Ce s-a intamplat? Magistratii orasului au decis sa-l condamne pe primar la plata sumei de 50.0
Este un micut orasel belgian de langa Bruges unde, de secole, cele mai importante atractii sunt aceleasi: cladirea primariei, cladita in 1464 si catedrala. Ce s-a intamplat? Magistratii orasului au decis sa-l condamne pe primar la plata sumei de 50.000 de euro in favoarea familiei unei persoane decedate intr-un accident de masina. Magistratii au stabilit ca accidentul s-a produs intr-o intersectie insuficient de bine semnalizata, iar raspunderea directa pentru ordinea municipala (inclusiv pentru semnalizarea stradala) revine in ultima instanta primului cetatean al orasului. Decizia a starnit dezbateri intense la nivelul organismelor comunitare care grupeaza primarii din Flandra si Wallonia, tema discutiilor fiind gradul posibil de asumare a raspunderii. Este vorba despre o raspundere colectiva a membrilor consiliului municipal, de una specifica a departamentelor de specialitate sau, asa cum au considerat magistratii, burgmesterul este cel care le cumuleaza pe toate, si nu numai la modul simbolic?
Ce mi s-a parut interesant si exemplar este faptul ca nimeni nu a incercat sa eludeze problema raspunderii alesilor locali. Enorma diferenta prin raport cu realitatea romaneasca si, mai ales, cu iresponsabilitatea dominanta la nivelul administratiei locale. In combinatie, intr-un cocktail devastator, cu mentalitatea fatalista a poporului nostru care, confruntat cu asemenea evenimente, are ca prima si atotcuprinzatoare explicatie: "asta i-a fost norocul!". Asta face ca toti cei care dau in judecata primariile pentru gropile cascate subit in carosabil, pentru casele distruse in urma spargerii unor conducte reparate de mantuiala, stiu ca, de fapt, urmeaza sa se bata cu morile de vant. Va inchipuiti ca Justitia doamnei Macovei va condamna vreodata pe junele Videanu pentru ca un nenorocit de bastinas si-a rupt planetarele la Dacia lui preistorica in gropile din Ferentari? Nu, cel mult va fi un subiect de jurnal de televiziune, ales pentru picantul sau chiar senzationalul situatiei, reporterii nemaiobosindu-se sa se duca la biroul responsabililor locali...
Intrarea noastra in UE isi va produce efectele atunci cand acest tip de situatie se va schimba. Nu prin vointa alor nostri, bolnavi de nesimtire administrativa si paralizie politica pana in vecii vecilor. Ci datorita faptului ca, fara voia noastra, ceilalti vor veni sa impuna o ordine administrativa similara cu cea din Uniunea Europeana. Vor intra in joc, spre exemplu, marile companii de asigurari care vor sustine procese impotriva unor primari iresponsabili sau incompetenti si, in fine, cineva va fi obligat sa plateasca. Si, poate, de-abia atunci, partidele politice vor intelege ca au obligatia de a-si promova nu numai clientela politica, ci, macar, s-o dubleze si cu niste oameni competenti in administratia publica.
Aceasta ar trebui sa fie miza jocului de constructie politica in Romania primului sau an european. Din nefericire, semnalele vizibile par sa fie contrare: politicianismul bate in continuare interesul major al cetateanului: circ sordid in Parlament, smenuri intre partide, destremari de coalitii, executiv pus in situatia de a nu mai guverna decat urgentele de zi cu zi.... Cand ne vom gasi timp si pentru altceva? Foarte greu de spus. Pentru ca nici justitia din Damme nu s-a facut in 17 ani de balamuc pe Dambovita. Lasa, nu-i nimic, vin anticipatele, alt spectacol, alte minciuni, acelasi rezultat. Dar cine stie daca s-o schimba ceva?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.