Premierul Tariceanu a cerut MEC sa realizeze simulari "pentru situatii problematice", prin care sa evalueze functionarea sistemului de producere si distributie a energiei, astfel incat dificultatile de furnizare sa fie identificate din timp, stocu
Premierul Tariceanu a cerut MEC sa realizeze simulari "pentru situatii problematice", prin care sa evalueze functionarea sistemului de producere si distributie a energiei, astfel incat dificultatile de furnizare sa fie identificate din timp, stocurile de combustibili fiind considerate suficiente.
Premierul s-a intalnit, ieri, la Palatul Victoria, cu ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, cu presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolae Opris, precum si cu alti reprezentanti ai MEC si MAI, pentru o analiza privind stocurile de combustibili necesari in perioada de iarna. Cu o zi inainte de intalnirea de la Palatul Victoria, directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, declara ca Electrica inregistreaza un deficit de energie de 80% pentru 2007, situatie in care nu poate onora contractele cu consumatorii eligibili, dupa ce producatorii nu au raspuns ofertelor societatii, depuse pe bursa. "Am depus noi oferte pe bursa de energie pentru a achizitiona cantitatea necesara de electricitate pentru 2007, insa nici un producator de energie nu a raspuns cererii noastre. In urmatoarele zile, vom analiza daca vom depune alte anunturi la OPCOM (n.r.-operatorul bursei de energie) sau vom negocia direct cu producatorii contracte pentru achizitionarea acestei cantitati", a spus Coroiu.
Semnale contradictorii
La inceputul sedintei, Tariceanu a afirmat ca primeste "semnale contradictorii" legate de rezervele acumulate, motiv pentru care doreste sa se informeze asupra situatiei reale in sectorul energetic. "Am dorit sa avem aceasta discutie pentru ca primesc, totusi, in continuare o serie de semnale contradictorii. Din notele pe care le-am primit de la voi nu pare ca situatia sa fie alarmanta, ci sa creeze la un moment dat o situatie de penurie. Trebuie sa verificam, sa stam sa discutam putin", le-a spus Tariceanu reprezentantilor din MEC si MAI.
In urma analizei, s-a ajuns la concluzia ca sistemul energetic dispune de suficiente capacitati de producere a energiei in conditii meteorologice normale pentru perioada de iarna. Reprezentantii celor doua ministere au aratat ca nivelul actual al stocurilor de carbune, care se ridica la 2/3 din cantitatile normate, permite continuarea ritmica a productiei de energie, iar stocurile din sistemul gestionat de MAI permit alimentarea normala cu energie in perioada urmatoare.
"In perioada imediat urmatoare, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) si ANRE vor actiona cu prioritate pentru a asigura energia necesara consumului intern, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali" se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Executivul a analizat, in urma cu doua saptamani, o nota privind combustibilii pentru perioada de iarna 2006-2007, prezentata de MEC, din care rezulta ca stocurile de carbune acumulate de companiile aflate in administrarea MEC reprezinta 70% din nivelul preconizat, iar centralele termice subordonate MAI au acumulat o rezerva de 50% din cantitatea planificata. Varujan Vosganian, a declarat, vineri, ca stocurile de combustibili la complexurile energetice Rovinari si Turceni acopera 70% din necesarul celor doua unitati de productie a energiei, in timp ce complexul energetic Craiova are stocuri insuficiente. Guvernul a aprobat, recent, o ordonanta de urgenta care permite Termoelectrica si filialelor sale, complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (Romag-Termo) si CET-urilor administrate de autoritatile locale sa primeasca de la rezerva de stat, cu titlu de imprumut, o cantitate totala de 2,3 milioane tone carbune energetic si pacura. Cantitatile de combustibili vor fi imprumutate pe o perioada de 180 de zile de la data punerii la dispozitie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.