Procurorii anticoruptie au trimis in judecata un barbat care, inducand in eroare administratorii unor agenti economici, a unor notari, magistrati sau a unor executori judecatoresti, ar fi incercat sa obtina 29,5 milioane de euro din conturile Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Procurorii l-au deferit judecatorilor pe Ion Sinculet Raducanu pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si tentativa la infractiunea de inselaciune. Potrivit DNA, in perioada august 2003 - martie 2004, Raducanu a intocmit, in numele unor societati comerciale mai multe acte care contineau date false - contracte de asociere, documente de plata - inducandu-i in eroare pe reprezentantii a patru agenti economici din Iasi si Satu Mare si a folosit instrumente de plata false, in scopul obtinerii pentru sine si pentru altii a sumei de 29,5 milioane de euro din conturile Ministerului Finantelor Publice. Banii nu au ajuns in posesia lui Raducanu deoarece MFP a contestat in instanta tranzactiile.
Conform procurorilor, Raducanu, pretinzand ca ar fi reprezentantul unui grup financiar care urmarea efectuarea de plasamente, a semnat contracte de asociere intocmite cu date fictive, cu cele patru societati comerciale si folosind inscrisurile false, a emis sau a solicitat investirea cu formula executorie a unor mijloace de plata mai putin folosite in tranzactiile financiare, cum ar fi cambiile, inducand in eroare atat administratorii agentilor economici, cat si notari, magistrati sau executori judecatoresti. (B.C.G.)