Card european de sanatate
Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) reaminteste asiguratilor ca cererile pentru eliberarea Cardului european de sanatate pot fi depuse, la sediul din strada Valter Maracineanu, incepand din 3 ianuarie. Pentru obtinerea documentului, asiguratii trebuie sa pregateasca o cerere tip, copie dupa actul de identitate, acte care sa ateste calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Potrivit oficialilor CASMB, acest card confera dreptul la prestatii medicale doar pentru sederi temporare, precum cele cu scop turistic, personal, familial sau pentru studii. Cardul eliberat de CASMB este valabil cel mult sase luni, numai pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, in conditiile stabilite de sistemul public de sanatate al tarii respective si doar pentru probleme de sanatate care apar in timpul sejurului. (C.P.)
Explozie pe satelit
Numarul utilizatorilor de servicii de televiziune prin satelit a depasit, la finele lunii iunie, nivelul de 354.000 de abonati, in crestere cu 134,2% fata de luna decembrie a anului 2005, reiese din datele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), informeaza Mediafax. La finele lunii iunie, pe piata locala a televiziunii prin satelit (Direct to home - DTH) activau companiile RCS&RDS, cu serviciul DigiTV (lansat in decembrie 2004), Digital Cable System (serviciul Max TV, disponibil din iunie 2005), DTH Television Group (serviciul Boom TV, lansat in aprilie 2006) si Focus Sat Romania, care a intrat pe acest segment al pietei in noiembrie 2004. Numarul total de abonati la serviciile de televiziune digitala se ridica la aproximativ 362.000 de clienti, conform datelor ANRC. Serviciile de televiziune furnizate in sistem digital aveau, la jumatatea anului, o cota de 9% din piata de retransmisie a programelor audioviziuale. Numarul total de abonati la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale insumeaza peste 4,01 milioane de clienti, iar rata de penetrare a atins 54,9% din gospodarii. (G.M.)
Amanare la BOR
Agentia de Privatizare din Serbia a amanat cu doua saptamani, pentru 6 ianuarie 2007, stabilirea castigatorului la preluarea companiei miniere RTB Bor, pentru care Cuprom Romania a depus cea mai mare oferta, in valoare de 400 de milioane de dolari. "Castigatorul va fi desemnat in prima saptamana a anului viitor", au declarat surse apropiate licitatiei, transmite Mediafax. Autoritatile din Serbia au anuntat, initial, ca vor stabili castigatorul licitatiei pentru privatizarea Bor la 22 decembrie. Pentru preluarea companiei miniere, firma Cuprom a depus, la mijlocul lunii decembrie, cea mai mare oferta, in valoare de 400 milioane dolari, potrivit Agentiei de Privatizare. A doua oferta, in valoare de 340,1 milioane dolari, a venit din partea unui consortiu condus de East Point Holdings, companie inregistrata in Cipru si detinuta de omul de afaceri sarb Zoran Drakulic. (G.M.)
Rompetrol non-stop
Benzinariile Rompetrol vor functiona non-stop in perioada urmatoare, inclusiv in zilele de 30, 31 decembrie 2006, 1 si 2 ianuarie 2007, oferind clientilor atat gama de carburanti la standarde euro, cat si facilitatile incluse in noul concept Hei - magazin, restaurant si punct Internet, se arata intr-un comunicat al companiei. La acestea se adauga si posibilitatea achizitionarii rovinietelor obligatorii. (G.M.)