Procura din Liban
Omar Hayssam, dat in urmarire dupa ce a reusit sa paraseasca tara, in luna aprile, a trimis sotiei sale, luna trecuta, din Liban, o procura in baza careia sa poata iesi din Romania impreuna cu copiii. Potrivit fratelui
Procura din Liban
Omar Hayssam, dat in urmarire dupa ce a reusit sa paraseasca tara, in luna aprile, a trimis sotiei sale, luna trecuta, din Liban, o procura in baza careia sa poata iesi din Romania impreuna cu copiii. Potrivit fratelui sirianului, citat de NewsIn, Omar s-ar fi operat luna trecuta in Beirut. Sotia sirianului a spus ca mai vorbeste "din cand in cand" cu sotul ei la telefon. Astfel, Adela Omar a prezentat politistilor de frontiera declaratii notariale prin care tatal isi exprima acordul ca minorii sa calatoreasca in strainatate, date in fata unui notar de pe teritoriul Republicii Liban, avand aplicata o stampila apartinand reprezentantei diplomatice a Romaniei la Beirut. In urma controlului, politistii de frontiera au constatat ca declaratiile nu indeplineau conditiile legale, prevazute de Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Este vorba despre o eroare materiala rezultata din traducerea defectuoasa a unor acte. Din punctul de vedere al Adelei Omar, decizia autoritatilor de a nu le permite iesirea din tara nu a fost corecta, doarece in procura era doar o eroare de tipar, in varianta originala, in limba araba, fiind consemnat corect numarul Legii 248/2005. Sotia lui Omar a mai adaugat ca ei au vrut sa plece pentru o saptamana in Turcia, de Revelion, avand deja rezervari la un hotel. Cel mai mic copil are trei ani si jumatate, iar cel mai mare 16.
Acte anulate
Omar Hayssam nu s-a prezentat in fata consulului roman la Damasc sau Beirut pentru legalizarea procurii trimise sotiei sale, a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, citat de Mediafax. Conform procedurii normale, pentru legalizarea unui act notarial, cetatenii romani din afara tarii trebuie sa se prezinte la un consulat al Romaniei, singurul abilitat sa indeplineasca aceasta formalitate. In cazul lui Omar Hayssam, ar fi fost de presupus ca el sa se prezinte la consulatul de la Beirut sau Damasc, insa nu a facut-o. Cu toate acestea, potrivit politistilor de frontiera, pe declaratia notariala este aplicata o stampila apartinand reprezentantei diplomatice a Romaniei la Beirut. Deoarece exista suspiciuni de fals in acte, autoritatile au demarat verificari in acest sens.
Declaratiile notariale au fost anulate si nu pot fi aplicate, conform legii romane, a declarat consulul Romaniei la Beirut, Mihai Iancu. "Documentele sunt anulate, nu au valoare si nu pot fi aplicate conform legii romanesti", a declarat consulul despre declaratiile notariale pe care Adela Omar le-a prezentat politiei de frontiera. Iancu a refuzat sa precizeze cand au fost anulate aceste documente. Motivul invocat de reprezentanta consulara din Beirut este neprezentarea lui Omar Hayssam la sediul misiunii Romaniei din Liban. "Iar trimisul sau nu a prezentat nici o procura prin care sa probeze ca este mandatat de Hayssam pentru legalizarea acelor documente", a mai spus consulul roman. Intrebat cum a fost posibil ca stampila misiunii Romaniei in Liban sa fie pusa pe documentele prezentate de sotia lui Hayssam, Mihai Iancu a explicat ca - potrivit legii libaneze - ambasada a autentificat "stampila si semnatura Ministerului Afacerilor externe libanez". Conform explicatiilor consulului, citat de NewsIn, o declaratie notariala este autentificata de Ministerul Justitiei libanez, dupa care documentul este trimis MAE, iar Ministerul de Externe o trimite spre autentificare ambasadei.
Pe de alta parte, reprezentantul diplomatic al Romaniei a spus ca nu este de competenta sa sa se pronunte asupra modalitatii in care cele doua ministere libaneze - al Justitiei si al Afacerilor Externe - au putut sa autentifice declaratiile unei persoane aflate sub efectul unui mandat de urmarire internationala.
Prima incercare din luna august
In luna august, autoritatile de pe Aeroportul International "Henri Coanda" au oprit iesirea din tara a celor doi copii mai mari ai lui Hayssam, pentru ca declaratiile notariale prezentate nu erau in regula. Atunci, cu ocazia efectuarii formalitatilor specifice, politistii de frontiera au constatat ca cei doi minori nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in strainatate, conform Legii 248/2005. Politistii de frontiera au stabilit cu privire la declaratiile notariale prezentate ca cea prin care era exprimat acordul mamei corespundea prevederilor legale, in timp ce declaratia prin care era exprimat acordul tatalui, data in 14 iunie, nu putea fi luata in considerare pentru ca nu era precizata persoana care urma sa ii insoteasca pe cei doi minori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.