Data executarii sentintei este atributia Executivului, iar premierul Nuri al-Maliki s-a pronuntat deja pentru ducerea la indeplinire in cel mai scurt timp posibil a deciziei judecatoresti, desi termenul maxim admis este de 30 de zile. Recursul la Curtea de apel a fost ultima sansa a acuzatilor de a obtine schimbarea verdictului. Presedintele irakian Jalal Talabani, de etnie kurda, nu are dreptul legal de a acorda gratierea, desi el, personal este impotriva pedepsei cu moartea. Totusi, sentinta trebuie sa fie promulgata de presedintele statului si de cei doi vicepresedinti. Practic, o data ce acestia vor aproba sentinta, Saddam Hussein ar putea fi executat in orice moment si s-ar putea ca, pentru a diminua riscul unui masacru inter-religios, intre sunnitii partizani ai fostului presedinte si siitii aflati acum la putere, data si locul executiei, ca si cele ale inhumarii, sa fie pastrate secrete.
Alaturi de Saddam, in acest caz au mai fost condamnati la pedeapsa capitala fostul presedinte al tribunalului revolutionar, Awad Hamed al-Bander, si Barzan Ibrahim al-Tikriti, frate vitreg al lui Saddam si fost sef al serviciilor de securitate. Agentia Reuters realizeaza o sinteza a derularii procesului.
In 1982, mai multi tineri din Dujail - un sat situat la 60 de kilometri nord de Bagdad - au incercat, fara succes, sa il asasineze pe Saddam Hussein, la trecerea convoiului prezidential prin localitate.
Procurorii au declarat ca, in represalii, Saddam a ordonat comandantilor sai sa prigoneasca, sa tortureze si sa ucida peste 140 de localnici. Conform acuzarii, femeile si copiii din sat ar fi fost evacuati cu forta, incarcerati si, ulterior, trimisi intr-o tabara in desert, de unde multi ar fi disparut.
Terenurile cultivate ale satenilor, bogate in palmieri si fructe, de pe malurile raului Tigru, au fost presarate cu sare si parasite.