Autoritatile din Belarus vor interzice Gazprom sa utilizeze reteaua de gazoducte a statului pentru livrarea gazelor naturale catre Europa, daca cele doua parti nu vor incheia, pana la 31 decembrie, un acord privind preturile, a declarat vicepremierul Belarusului, Vladimir Semasko, transmite Mediafax.
"Suntem interdependenti. Daca nu incheiem un acord privind importul de gaze, Gazprom nu va avea un contract privind tranzitul", a afirmat Semasko la intoarcerea din Rusia, dupa o runda esuata de negocieri cu grupul rus Gazprom. Semasko a adaugat ca reprezentantii Gazprom trebuie sa ajunga la Minsk, pentru discutiile viitoare, dar nu a precizat daca autoritatile sunt dispuse sa opreasca in totalitate tranzitul prin intermediul retelei de gazoducte detinute de Belarus. Belarus reprezinta o ruta de tranzit importanta pentru gazele naturale rusesti catre Polonia si Germania, principalul client european al Gazprom.
Gazprom sustine ca nu vor exista daune
Gazprom a anuntat, marti, ca ultima runda de negocieri s-a incheiat fara nici un rezultat, dar esecul tratativelor nu va afecta consumatorii vest-europeni, intrucat grupul rus a acumulat rezerve semnificative de gaze naturale, in Germania si Austria. Tensiunile dintre autoritatile de la Moscova si cele de la Minsk s-au accentuat in ultima perioada, inainte de expirarea contractului actual, amintind de criza de gaze naturale de la inceputul anului 2006, cand Gazprom a decis, la 1 ianuarie, sa intrerupa livrarile catre Ucraina, in urma unei dispute referitoare la pret.
Rusia a oferit, recent, concesii in disputa cu Belarus, a afirmat, marti, un purtator de cuvant al Gazprom. Astfel, Gazprom a acceptat ca Beltransgaz, compania care administreaza reteaua locala de gazoducte, ar valora cinci miliarde de dolari, comparativ cu o evaluare anterioara, de 3-4 miliarde de dolari, si a propus majorarea preturilor pentru o mie de metri cubi de gaze naturale la 110 dolari, si nu la 200 de dolari, in conformitate cu solicitarile anterioare.
Republica Moldova, alta victima
Republica Moldova urmeaza sa plateasca, in anul 2007, 170 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale. Acest acord a fost atins in urma intalnirii dintre vicepremierul de la Chisinau, Zinaida Greceanu, si directorul Gazprom, Alexei Miller. Pretul de 170 dolari pe mia de metri cubi pe care Republica Moldova il va plati incepand cu 1 ianuarie 2007 este un rezultat de compromis, a declarat ieri Zinaida Greceanu, informeaza BASA Press. Greceanu a precizat ca tariful, care este mai mare cu 10 dolari fata de cel actual, va fi valabil pentru intreg anul 2007. "Este compromis bun, in conditiile in care toti intelegem ca, cu timpul, se va ajunge la tarife europene", a subliniat prim-vicepremierul. Republica Moldova va plati 170 USD/1000 metri cubi de gaze naturale in 2007, 75% din media europeana in 2008, 90% - in 2009, iar din 2011 pretul va fi ajustat mediei europene. Presa rusa scrie ca in schimbul cresterii usoare a tarifului la gaze, Republica Moldova ar fi de acord sa cedeze retelele de distributie a gazelor in favoarea Gazprom si sa accepte majorarea participatiei concernului rus in societatea Moldova-Gaz.
"Nu o sa cedam nimic. Am decis sa capitalizam retelele si sa le includem in capitalul social al Moldova-Gaz. Gazprom poate participa la o noua emisiune a Moldova-Gaz, dar am convenit ca cotele detinute de parti sa ramana intacte. Chisinaul isi va pastra cota de 36% pe care o detine acum in Moldova-Gaz", a mai declarat Zinaida Greceanu pentru BASA Press.