Dosarul a pornit de la o plangere penala a conducerii MAI din vara anului trecut, in care se arata ca Toma Zaharia si alti trei chestori de politie ar fi incalcat legea la incheierea si derularea contractului privind securizarea frontierei de stat intervenit intre Ministerul de Interne si concernul franco-german EADS.
Conform contractului initial, Romania trebuia sa plateasca un miliard de euro pentru securizarea frontierelor, insa unele dintre prevederile contractului se suprapuneau cu proiecte de securizare deja finantate din fonduri europene.
Verificarile MAI in acest caz au relevat faptul ca a fost incalcat principiul utilizarii eficiente a fondurilor publice, iar participantii la negociere au incalcat prerogativele legale conferite de functiile detinute. Insa, potrivit procurorilor, contrar descrierilor amanuntite din raportul MAI, negocierea contractului nu s-a soldat cu incalcari ale legii care sa fi dus la prejudicierea statului roman, dispunand astfel neinceperea urmaririi penale in acest dosar. (A. GhiciuScA)