Ei au trebuit sa efectueze, in final, curatenie in partid, au dezmintit zvonurile de alianta cu PSD si au refuzat colaborarea cu PD-ul la acte legislative fara legatura cu Uniunea Europeana, dar niciodata nu s-au gandit precum PD la ruperea Aliantei
Ei au trebuit sa efectueze, in final, curatenie in partid, au dezmintit zvonurile de alianta cu PSD si au refuzat colaborarea cu PD-ul la acte legislative fara legatura cu Uniunea Europeana, dar niciodata nu s-au gandit precum PD la ruperea Aliantei DA. Presedintele Basescu stie ca nu se poate dispensa deocamdata de liberali, iar democratii nu au interesul sa se alieze cu PSD, mai ales ca acum se pretind "Populari", aliati si cu acestia in P.E, in viitor.
Altfel spus, in 2006 presedintele si premierul s-au prefacut a nu sti ca se misca intr-un spatiu limitat, in speranta ca electoratul - din prostie - nu pricepe si ca reciproc isi pot cuminti aliatul devenit adversar.
De ce tin democratii sa absoarba istoricul partid liberal? Din simpla dorinta de crestere. De ce se opun liberalii domnului Tariceanu cu indaratnicie unei fuziuni? Nu ca ar fi cu nasul pe sus, dar isi apara identitatea sociala; in urma succesivelor pritociri ei s-au apropiat de compozitia sociala antebelica, burgheza si intelectuala, devenind un partid entitar.
Care sunt perspectivele de viitor? Mult depinde de domnul Basescu! Sub ocrotirea PD, disidentii exclusi din PNL au pregatit insa un alt partid liberal, satelit al Cotroceniului. El n-a atins masa critica utila, cauzand haos. Uneltirile pentru demisia domnului Tariceanu se ciocnesc insa de interesul propriilor parlamentari democrati de a-si pastra mandatele.
Pana acum, liberalii lui Tariceanu si-au aparat identitatea; ei vor pastra, desigur, in 2007 echilibrul intre dreapta si stanga, nelasandu-se influentati nici de incercarile celui mai vocal dintre disidenti, domnul Valeriu Stoica, de a trage partidul mai spre dreapta. Acolo ar ramane pe linie moarta desigur, spre satisfactia pedistilor.
La apropiatul congres extraordinar al liberalilor - in ianuarie 2007 - disidentii din jurul domnilor Stolojan si Flutur vor refuza sa ia parte. Inevitabil ei vor face figuratie pentru democrati. Se va intampla ceea ce am prevazut in cea mai pesimista din versiuni: sub presiunea Cotroceniului, dezbinatul PNL sa devina un viespar capabil sa nelinisteasca chiar pe democratii care au pus dezbinarea la cale. In mod semnificativ, nelinistit este chiar domnul Emil Boc, presedintele Partidului Democrat.
"Sustinatori si adversari ai Aliantei DA sunt acum si in interiorul si in afara ei", declara el recent. Tocmai aceasta stare precara ar putea deveni, insa, cauza de stabilitate in jonglare permanenta. Este motivul pentru care primul-ministru Calin Popescu Tariceanu declara la 5 decembrie 2006 "nu avem Guvern minoritar!". De aceeasi parere, domnul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor: Culmea: de aceeasi parere este, potrivit premierului, presedintele Basescu insusi... Daca asa stau lucrurile, inseamna ca sforarii din PD s-au incurcat in propriile ite...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.