Democratii lui Boc si platformistii lui Stolojan au decis, ieri, sa colaboreze si sa organizeze dezbateri pe ideea coagularii fortelor de dreapta, urmand sa infiinteze o fundatie pentru unitatea dreptei. Liberalii califica planurile comune PD-PLD drept un atac la Alianta. Dupa sedinta Comitetului Executiv al PNL, liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca subiectul colaborarii PLD -PD nu este de interes pentru formatiunea pe care o conduce.
Anuntul a fost facut de liderul Partidului Liberal Democrat (PLD), Theodor Stolojan, la cea de-a doua intalnire dintre platformisti si conducerea PD. "E un proiect de care Romania are nevoie. Dorim ca in continuare fortele de centru-dreapta sa fie un adversar redutabil pentru stanga", a subliniat Stolojan. Cele doua formatiuni politice au mai convenit sa colaboreze in plan parlamentar pentru a sprijini o serie de proiecte politice, printre care restructurarea Guvernului. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, dupa intalnirea cu reprezentantii PLD, ca grupurile parlamentare ale democratilor si ale liberal-democratilor vor colabora pentru sustinerea unor proiecte in Camera Deputatilor si Senat. "Am gasit sprijin pentru proiectele politice importante care se afla pe agenda Parlamentului: ANI, restructurarea Guvernului, Legea audiovizualului, precum si la procesul de descentralizare", a anuntat Boc.
Fara protocol, deocamdata
El a spus ca PD nu va cauta solutii de sprijin, ci va discuta cu partenerii de la PLD pentru a nu indeparta electoratul Aliantei. Pe de alta parte, Stolojan a mentionat ca, "deocamdata", PD si PLD nu au nevoie de un protocol de colaborare. "Noi suntem cei care am luptat pentru Alianta DA. Cei care vorbesc astazi in numele PNL sunt cei care au votat impotriva Aliantei Dreptate si Adevar si cred ca nu gresesc daca spun ca au facut tot ce era posibil pentru a o dinamita", a apreciat fostul lider PNL. Stolojan a fost intrebat daca PLD va mai sustine Guvernul Tariceanu, care a pierdut majoritatea parlamentara. "Noi colaboram cu PD si ne vom coordona pozitiile in functie de ceea ce se intampla", a fost raspunsul liderului platformistilor. "Nu stiu daca vor dori sa discute cu noi, e greu de presupus ca actuala conducere e dispusa sa discute cu noi", a comentat Stolojan posibilitatea unei discutii cu liberalii. La reuniunea de la sediul PD din Modrogan au participat, din partea democratilor, presedintele Emil Boc, presedintele executiv Adriean Videanu si vicepresedintele Liviu Negoita, iar din partea PLD au fost prezenti Theodor Stolojan, Valeriu Stoica si Gheorghe Flutur.
Alianta se clatina
Senatorul PNL, Paul Pacuraru, a declarat ieri la Realitatea TV, inainte de sedinta Comitetului Executiv al PNL, ca protocolul paralel care exista intre PD si PLD ar putea determina PNL sa spuna "stop" functionarii Aliantei DA. Paul Pacuraru a atras atentia ca pozitionarea PD in sensul implicarii PLD in activitatea parlamentara legislativa si executiva va duce la crearea unei "situatii de tensiune" si la "deteriorarea grava" a relatiilor dintre cele doua partide. "Exista posibilitatea ca in masura in care protocolul Aliantei nu mai este respectat, o serie intreaga de reguli si norme care au existat intre cele doua partide nu mai sunt respectate, sa se deterioreze grav relatiile dintre noi", a declarat Pacuraru. In acelasi timp, senatorul liberal a avertizat ca o continuare a escaladarii dorintei de catre PD de a indeparta PNL din Alianta, prin infiintarea unui protocol paralel cu PLD, va conduce spre un "deznodamant nefericit" al Aliantei, spre o "vulnerabilizare" a ei, care va fi "sanctionata" si de electorat. El a subliniat ca PNL-ul "nu este in situatia de a spune ^stop^ functionarii Aliantei pentru ca nici nu isi doreste sa spuna <<stop>>". Pacuraru a spus ca o eventuala rupere a constructiei politice din care fac parte PNL si PD este posibila numai in masura in care "se forteaza nota si se doreste scoaterea PNL-ului din Alianta, aceasta fiind o vointa politica exterioara PNL-ului". In opinia lui Pacuraru, un exemplu de masura care ar putea determina PNL sa paraseasca alianta este o eventuala decizie a PD-ului de a propune in cabinet un ministru membru al PLD. (R.A./O.B.)
Modelul german al fundatiilor care sprijina partidele
Modelul fundatiilor care sprijina activitatea unor partide politice este cel mai bine reprezentat in Germania - unde exista o traditie bine stabilita a functionarii acestora, inca din evul mediu.
In prezent partidele politice principale din Germania isi sprijina activitatea pe cate o fundatie care promoveaza ideile si furnizeaza studii politice.
Fundatia Konrad Adenauer, care tine de Uniunea Crestin Democrata, a fost infiintata in 1955 - cand purta numele de "Asociatia pentru Educatie Crestin-Democrata" purtand din anul 1964 numele lui Konrad Adenauer, primul cancelar federal de dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Fundatia Friedrich Ebert - apropiata de Partidul Social Democrat - a fost infiintata in 1925 de primul presedinte ales al Germaniei Friedrich Ebert pentru sustinerea activitatii politice a social-democratilor.
Fundatia Friedrich Naumann sustine activitatea liberalilor germani; Fundatia Hanns Seidel este apropiata de Uniunea Crestin Sociala; Fundatia Heinrich Boll este fundatia ecologistilor germani, iar Fundatia Rosa Luxemburg a fost infiintata in 1992 promovand activitatea Partidului Socialismul Democratic - stanga germana din fosta Republica Democrata. (G.D.)
Alegatorii cred ca Alianta DA va muri pana la alegeri
Jumatate dintre romani (49,5%) apreciaza ca Alianta PNL-PD nu va supravietui in forma actuala pana la urmatoarele alegeri, releva un sondaj ATLE realizat in perioada 15 - 19 decembrie 2006. Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 1060 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu drept de vot, eroarea maxima pentru rezultatele obtinute fiind de plus/minus 3%. (O.B.)
PNL cu 12 vicepresedinti
Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat, ieri, la finalul Comitetului Executiv liberal, ca formatiunea pe care o conduce va avea intre opt si 12 vicepresedinti.
El a adaugat ca subiectul va fi reluat, vineri, intr-o noua sedinta a Comisiei de statut. "Numarul de vicepresedinti nu a fost fixat. Vom merge, probabil, pe o formula de opt, pana la 12 vicepresedinti", a adaugat liderul PNL. Potrivit unor surse liberale, principala problema aparuta la sedinta CEx in ceea ce priveste viitorul statut este legata de incompatibilitatea functiei de vicepresedinte PNL cu cea de lider de filiala liberala. Pe de alta parte, a existat si o disputa legata de modul de alegere a membrilor viitorului Birou Permanent Central. Presedintele organizatiei PNL Bucuresti, Ludovic Orban a militat pentru alegerea membrilor Biroului pe lista nationala, urmand ca primii opt care au castigat cele mai multe voturi sa fie desemnati vicepresedinti si sa li se stabileasca ulterior atributiile, in vreme ce presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a propus un sistem mixt, dupa modelul PSD, astfel incat cele opt regiuni de dezvoltare sa fie reprezentate la centru de cate un vicepresedinte si alti doi reprezentanti. Surse liberale mai sustin ca Tariceanu inclina catre ultima varianta, fiind posibili urmatorii candidati pentru posturile de vicepresedinte: Cristian David pe zona Moldova, Teodor Melescanu pe zona Muntenia, Puiu Hasotti pe zona Dobrogea, Dan Radu Rusanu pe zona de vest, Teodor Atanasiu sau Eugen Nicolaescu pe zona Ardeal si Mihai Voicu pe zona Oltenia. Pe de alta parte, intrebat despre posibilitatea restructurarii Executivului, premierul a sustinut ca acest proces va "deriva" din calitatea Romaniei de stat membru UE. (R.I.P)
Opozitia gandeste o motiune de cenzura
Fostul vicepresedinte PSD Ion Solcanu a precizat, ieri, ca imediat dupa infiintarea partidului liberal al lui Theodor Stolojan PSD ar putea initia o motiune de cenzura pentru caderea Guvernului, informeaza NewsIn. Solcanu crede ca dupa infiintarea partidului lui Theodor Stolojan, PSD va avea sustinerea necesara pentru rasturnarea Guvernului. "Deocamdata, PSD nu este pregatit pentru anticipate. Dupa ce se va infiinta PLD, PSD va introduce o motiune de cenzura, dar nu mai devreme de luna martie sau aprilie", a declarat, la Iasi, intr-o conferinta de presa, senatorul PSD Ion Solcanu. In opinia senatorului, PLD este interesat sa sprijine o motiune de cenzura a social-democratilor. (R.A.)
PNL respinge o intelegere cu PSD
Deputatul PNL Crin Antonescu (foto) a declarat, ieri, la RealitateaTV, ca PNL nu are "nici un fel de intentie" de a incheia o intelegere cu PSD si ca liberalii nu vor impiedica PD sa realizeze o alta alianta daca vor, dar ca Alianta DA este compusa din PNL si PD si "va trai exclusiv in aceasta formula". Antonescu a calificat drept "calomnii" zvonurile privind incheierea unei intelegeri intre PNL si PSD adaugand ca acestea "nu s-au confirmat nici o secunda", intrucat liberalii nu au facut "nici cel mai mic gest de a schimba datele fixate de electorat". "Daca PD va dori sa constituie o alta alianta, nu-i putem impiedica, dar Alianta DA este compusa din PNL si PD si va trai exclusiv in aceasta formula", a subliniat Antonescu. Reactia lui Crin Antonescu a venit la afirmatiile facute de Gheorghe Flutur, fost vicepresedinte PNL, in acest moment alaturi de Theodor Stolojan in PLD, potrivit carora liberalii ar colabora cu PSD in Parlament. (O.B.)
PLD la Tribunal
Liderii platformei au indeplinit toate formalitatile legate de oficializarea Partidului Liberal Democrat, noua formatiune a lui Thedor Stolojan depunand actele la Tribunal pentru inscrierea formatiunii, urm‚nd ca in urmatoarele saptamani sa curga termenul in care poate fi contestata infiintarea PLD, informeaza NewsIn. Surse din interiorul†viitorului†partid au declarat ca anuntul oficial al depunerii documentelor cerute de lege pentru inregistrarea formatiunii ca partid politic†va fi facut astazi, in cadrul unei conferinte de presa ce va fi sustinuta la Hotel Hilton, chiar in apropierea sediului central al noului partid. Viitoarea formatiune va pastra titulatura deja anuntata - Partidul Liberal Democrat - si va apela la insemne apropiate de ale Aliantei DA - culoarea portocalie, de pilda, si nu cea galbena sau sageata care sunt proprii PNL. Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, in urma cu cateva saptamani, ca liberalii vor conetesta inregistarerea PLD ca partid, in masura in care Stolojan va prelua insemnele PNL. (R.A.)