Bugetul este principalul beneficiar al majorarii salariului minim pe economie cu 18%, de la 330 la 390 de lei.

Guvernul a decis majorarea salariului minim pe economie de la 330 la 390 de lei, masura care se va aplica incepind cu 1 ianuarie 2007. Pentru un program de lucru mediu lunar de 170 de ore, nivelul de 390 de lei noi reprezinta un venit de aproximativ 2,3 lei pe ora de munca a unui roman. Pentru personalul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi mai mic de 390 de lei lunar, iar coeficientii de ierarhizare in baza carora se stabilesc salariile de baza pentru categoriile specifice acestui tip de calcul se vor majora in mod corespunzator, mai precizeaza Guvernul.

De asemenea, potrivit legii, incheierea unui contract individual de munca sub nivelul de 390 de lei lunar constituie contraventie si va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei noi.

Venituri si cheltuieli mai mari

Masura va antrena cresteri si ale altor elemente din sistem, tot cu 18%. Astfel, valoarea amenzilor de circulatie va creste, avind in vedere ca punctul de amenda rutiera este echivalentul a 10% din SME, asa cum este prevazut in noul Cod rutier.

In plus, creste baza de calcul la aplicarea impozitului pe venit, astfel ca statul va incasa mai multi bani, in special de la cele peste 700 de mii de romani platiti cu salariul minim.

Totusi, bugetul va consemna cresteri si pe partea de cheltuieli. Este vorba de salariile anumitor categorii de bugetari al caror coeficient de salarizare se calculeaza pe baza salariului minim. De asemenea, o serie de indemnizatii si baze lunare de calcul al contributiilor sociale vor suferi modificari ca urmare a cresterii valorii salariului minim pe economie, pe baza caruia se calculeaza aceste prestatii.

„Limita maxima"

Cresterea salariului minim pe economie de la 330 la 390 de lei este considerata de Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, „limita maxima in care echilibrele economice nu sint afectate". „O crestere salariala de 18%, in conditiile unei inflatii sub 5%, cum asteptam anul viitor, este o crestere salariala consistenta.

Aceasta limita de 18% este o limita maxima in care consideram ca echilibrele macroeconomice nu vor fi afectate", a explicat Vladescu. Insa, valoarea stabilita de Guvern a nemultumit sindicatele, care au solicitat un nivel minim de 450 de lei.