Trusturile de presa Ringier si Dogan au negociat pentru o alianta in Romania, potrivit unor surse neoficiale.

Publicatiile Ringier se vor uni cu televiziunea detinuta de Dogan in Romania, au vehiculat ieri jurnalistii Catalin Tolontan si Iulian Comanescu, pe blogurile personale. Potrivit acestora, cele doua companii au cazut de acord in privinta unui transfer reciproc de actiuni 50-50%, realizind un parteneriat cu o structura de conducere comuna. Contactati de „Cotidianul", directorii celor doua trusturi nu au infirmat, dar nici nu au confirmat parteneriatul. Neoficial, surse din echipa Ringier au recunoscut negocierile cu Dogan, dar au declarat ca nu stiu inca de nici o finalizare a lor.

Nici da, nici nu

Contactat telefonic de „Cotidianul" si intrebat daca este adevarata fuziunea, Thomas Landolt, directorul general al Ringier Romania, a declarat: „Sintem foarte interesati de media electronice si verificam in acest moment toate oportunitatile pietei. Asta e tot. Nu comentez stirile care circula pe blogurile jurnalistilor". Redactorul-sef al „Evenimentului zilei", Razvan Ionescu, raspunde in aceeasi nota: „Nu stiu nimic mai mult decit stiti dumneavoastra. Am citit si eu pe bloguri. Credeti-ma ca nu am nici un fel de informatii, nici macar neoficiale".

Afacerea anului

Catalin Tolontan, redactor-sef la „Gazeta Sporturilor", a lansat primul informatia pe blogul personal, preluata apoi si de jurnalistul Iulian Comanescu. Sursele celui din urma sustin ca in ultima vreme au avut loc mai multe intilniri de grad zero intre reprezentantii celor doua trusturi. Eventualul parteneriat este cu atit mai probabil cu cit Ringier are cea mai mare cifra de afaceri de pe piata media de print, insa a ramas printre putinele grupuri de presa nesustinute de o televiziune. La rindul ei, compania Dogan intra in forta pe piata tv, urmind sa lanseze Kanal D, un post de entertainment, care promite sa fie un concurent serios pentru televiziunile generaliste din Romania, cu atit mai mult cu cit a ofertat aproape toate vedetele de la alte posturi. In plus, trustul turc si-a intarit pozitia pe piata in luna noiembrie, cind a vindut 25% dintre actiuni grupului de presa german Axel Springer, contra sumei de 375 de milioane de euro. In cazul fuziunii dintre Ringier si Dogan, piata presei din Romania va avea o noua fata in 2007, crede Catalin Tolontan. „Cred ca este cea mai spectaculoasa miscare a pietei din Romania din 2006. Ringier, care nu e o structura inovativa, a inteles ca fara convergenta cu tv ii va fi greu sa ofere o perspectiva afacerii sale", spune Tolontan.