Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, ii solicita premierului Tariceanu sa intervina in Senat astfel incit legea ANI sa fie adoptata in varianta trimisa de Guvern.

Intr-o scrisoare trimisa pe 14 decembrie, oficialul comunitar ii cere lui Tariceanu „sa-i convinga pe membrii Parlamentului roman sa dea un semn pozitiv Uniunii Europene", in sensul adoptarii legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) la Senat astfel incit amendamentele adoptate deja de deputati sa fie eliminate, sustine agentia NewsIn. ANI are ca principala atributie verificarea averilor, a incompatibilitatilor si a eventualelor conflicte de interese in cazul demnitarilor.

Obiectiile comisarului european

„Sintem preocupati de faptul ca proiectul de lege, asa cum a fost amendat de Camera Deputatilor, a eliminat anumite prevederi-cheie, mai cu seama eliminarea completa a verificarii directe a bunurilor si a potentialelor conflicte de interese", arata Rehn in documentul citat. O alta prevedere-cheie, a carei eliminare ingrijoreaza Comisia Europeana, este cea referitoare la limitarea accesului inspectorilor doar la informatiile publice privind depozitele bancare sau dosarele fiscale ale demnitarilor. Camera Deputatilor a respins prevederea initiala, conform careia inspectorii ANI sa poata avea acces la toate informatiile, inclusiv cele pastrate confidentiale prin secretul bancar. In plus, Rehn este nemultumit de punerea Agentiei Nationale de Integritate sub control parlamentar. Astfel, „ANI isi pierde independenta necesara", apreciaza comisarul european.

Amenintare cu clauza sectoriala

Olli Rehn ii reaminteste premierului Tariceanu ca lupta impotriva marii coruptii este unul dintre cele patru obiective ce vor fi monitorizate in cadrul Mecanismului de Verificare al Comisiei Europene si ca, daca rezultatele vor fi proaste, poate fi activata clauza sectoriala. „Noi sintem incredintati ca este esential ca Guvernul pe care il conduceti sa intervina intr-un mod transant atunci cind legea va intra in dezbaterea Comisiei juridice si a plenului Senatului", se arata in finalul scrisorii.

Adoptarea urgenta a legii ANI a fost solicitata si de presedintele Traian Basescu miercuri la finalul unei sedinte solemne a Parlamentului.

Tariceanu este prudent Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ieri ca a primit scrisoarea comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn, in care i se cerea sa se implice in dezbaterile din Parlament pe marginea legii ANI, dar ca nu poate interveni in activitatea Senatului, pe „principiul separatiei puterilor in stat". Tariceanu a admis insa ca, in calitate de presedinte al PNL si de copresedinte al Aliantei D.A., are obligatia politica de a se implica in demersul de aprobare a legii in forma in care a plecat de la Guvern.