Fosila celui mai lung dinozaur din Europa a fost dezgropata de curind pe un teren agricol de linga satul Riodeva din regiunea spaniola Teruel. Intr-un articol din revista „Science", paleontologii iberici spun ca animalul ierbivor, din grupa sauropozilor giganti, avea intre 40 si 48 de tone si masura intre 36 si 38 de metri in lungime. Cel care detinea pina acum recordul, Tyrannosaurus rex, avea doar 13,7 metri si sase tone.

Botezat dupa localitatea unde a fost descoperit, Turiasaurus riodevensis a trait in epoca Jurasicului, in urma cu 150-200 de milioane de ani, si infirma ipoteza dupa care sauropozii ar fi existat doar in Africa si in America.

Fosila dinozaurului a fost reconstituita pornind de la 70 de fragmente de craniu, picior, spate, umar si chiar de degete. „Este primul supergigant real din Europa", a declarat pentru Reuters paleontologul Thomas Holtz de la universitatea din Maryland. Celelalte fosile gasite in acelasi loc indica faptul ca Turiasaurus convietuia alaturi de alti dinozauri carnivori si ierbivori, dar si de broaste testoase sau reptile inrudite cu crocodilul de azi. (Victor Borza)