Comisarul european al Bulgariei, Meglena Kuneva (foto), a declarat ieri ca statul bulgar ar putea da in judecata primaria din Giurgiu, pentru refuzul de a renunta la taxele impuse vehiculelor ce tranziteaza granita romano-bulgara.

„Curtea Europeana de la Luxemburg asteapta, iar Ruse are destui avocati pregatiti sa vada daca dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE orasul Giurgiu va continua sa isi impuna taxele de granita autoturismelor straine", a declarat pe un ton amenintator comisarul european pentru protectia consumatorilor, citata de Agentia Bulgara de Telecomunicatii. Kuneva a facut aceasta declaratie cu ocazia unei vizite efectuate ieri la Ruse.

Peste doua milioane de taxe

In prezent, pentru un autovehicul care trece din Romania in Bulgaria prin punctul Giurgiu-Ruse se platesc urmatoarele taxe: o taxa locala de tranzit, in valoare de aproximativ 45 RON, si una ecologica de valoare similara, ambele incasate de Primaria din Giurgiu, urmate de taxa de pod, de 21,5 RON. Pe partea bulgara se aplica o taxa de drum de noua euro si una de igienizare de doi euro, insa acestea nu sint incasate de Primaria din Ruse, ci de autoritatile centrale. Daca autovehiculul se intoarce in Romania, Primaria din Giurgiu incaseaza din nou bani: taxa ecologica, de 45 RON, si cea de salubrizare, de 6,5 RON.

Problema veche

Kuneva insista, inca de pe vremea cind era ministrul Integrarii europene, ca taxele impuse de Primaria din Giurgiu sint ilegale, mai ales ca autoritatile din Ruse, care aplicau taxe similare in anii ’90, au renuntat la ele pentru a facilita traficul intre cele doua state vecine, viitoare membre UE. Dupa cum informeaza agentia bulgara Novinite, ca ministru, Kuneva a negociat eliminarea taxelor din Giurgiu atit cu autoritatile locale, cit si cu reprezentantii a doua guverne romane diferite, insa fara succes.

Bulgarii, vinovati si ei

In timp ce bulgarii se pling de problemele facute de romani la granita Giurgiu-Ruse, grecii se pling de dificultatile provocate de bulgari la granita Kulata-Promachon.

Ieri, pe partea greceasca a granitei se formase o coada de trei kilometri, iar soferii blocati la intrarea in Bulgaria declarau ca de vina sint autoritatile bulgare.

Conform Darik News, oamenii se plingeau ca vamesii sint prea ocupati cu sarbatorile ca sa isi mai faca treaba bine.

Negocieri La inchiderea editiei, conducerea administratiei locale a orasului Giurgiu se afla in negocieri cu o delegatie bulgara pe mai multe teme de interes comun, printre care si problema taxelor impuse de Primaria Giurgiu vehiculelor care tranziteaza orasul inspre Bulgaria.