Vinul, brinzeturile si produsele ecologice romanesti ar putea avea succes pe piata europeana, declara comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel.

Comisarul european pentru Agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel, spune, intr-un interviu acordat Rompres, ca fermierii romani si-ar putea indrepta atentia asupra produselor ecologice din 2007. Ea este de parere ca ar trebui promovat si agroturismul, printr-o politica adecvata de dezvoltare rurala.

„Am vazut multe locuri in Europa in care fermierii si-au imbunatatit propria locuinta, au decorat-o cu obiecte traditionale pentru a atrage turistii. Romania poate reprezenta o atractie pentru multi europeni care doresc sa cunoasca traditiile mediului rural", spune Boel.

Fonduri europene

Boel aminteste ca, dupa aderare, Romania va beneficia de sprijinul financiar de care au beneficiat si celelalte state membre, atit prin platile directe, cit si prin fondurile de dezvoltare regionala. Agricultorii romani vor primi 740 de milioane de euro in 2007, din care 440 de milioane plati directe.

Platile directe sint corelate cu suprafetele terenurilor si vor fi acordate esalonat, 25% in primul an, urmind sa creasca pina ajung la o cota egala cu cele acordate vechilor state ale UE.

Lectia poloneza

Potrivit comisarului european, Romania poate invata, in domeniul agricol, din experienta Poloniei, o tara comparabila ca suprafata cu Romania si cu o pondere mare a agriculturii (majoritatea ferme mici), o mare parte a populatiei traind la sate.