Desi relatarile oficiale pe tema intrevederii Putin-Lukasenko, de la finalul saptamanii trecute, intarzie sa apara, presa moscovita anunta o racire a relatiilor dintre Moscova si Minsk, preconizand un nou diferend energetic in spatiul ex-sovietic. Li
Desi relatarile oficiale pe tema intrevederii Putin-Lukasenko, de la finalul saptamanii trecute, intarzie sa apara, presa moscovita anunta o racire a relatiilor dintre Moscova si Minsk, preconizand un nou diferend energetic in spatiul ex-sovietic. Liderul de la Kremlin a respins solicitarea oaspetelui belarus de a avea in vedere o majorare treptata a tarifelor la gazele naturale livrate fostului satelit sovietic, incepand cu 2007. "Presedintele belarus nu a reusit sa obtina reducerea pretului cu nici macar un cent. Costul va fi de 200 dolari per mia de metri cubi. Toate propunerile sale au fost respinse", noteaza Kommersant, precizand ca cei doi nu s-au situat pe aceeasi lungime de unda nici in privinta taxelor vamale aplicate petrolului exportat in Belarus in vederea rafinarii, nici in cazul infiintarii unei companii mixte, ruso-belaruse, pentru distributia gazului. In aceste conditii, Lukasenko si-a modificat brusc agenda vizitei in Capitala rusa, renuntand sa mai participe la un dineu oficial, organizat la Kremlin, si sa dea curs invitatiei de a asista la un meci de hochei, mai scrie publicatia rusa, citata de Reuters. Liderul de la Minsk a denuntat, la sfarsitul lunii trecute, "dictatul" energetic al Rusiei, insistand pe langa reprezentantii statelor din spatiul ex-sovietic, reuniti cu ocazia summit-ului CSI, in sensul coordonarii politicilor fata de tranzitul gazelor naturale rusesti catre Europa, in vederea contracararii strategiei moscovite in domeniu.
Chisinaul, in audienta la Moscova
Dupa Belarus, si Republica Moldova incearca sa isi negocieze relatia energetica cu Rusia. O delegatie de la Chisinau era asteptata, ieri, la Moscova, in programul intrevederilor cu oficialii rusi fiind prevazute discutii pe tema pretului la importurile de gaze naturale rusesti, dar si in ceea ce priveste conditiile de reluare a exporturilor de vinuri moldovenesti catre Rusia. Anterior, cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un compromis in aceasta privinta, cu ocazia reuniunii comisiei interguvernamentale moldo-ruse pe probleme economice si comerciale, din noiembrie. Saptamana trecuta, adjunctul presedintelui monopolului de gaze rus Gazprom, Valeri Golubev, s-a aflat la Chisinau, ocazie cu care a discutat conditiile de livrare a gazelor rusesti in Republica Moldova cu premierul moldovean, Vasile Tarlev. In urma acestor discutii, Tarlev a declarat ca Chisinaul va semna, in perioada urmatoare, un contract pe termen lung cu Gazprom, privind livrarile de gaze rusesti. In opinia premierului moldovean, "la stabilirea pretului, Gazprom ar trebui sa tina cont de cooperare cu Republica Moldova in afacerile cu gaze". Chisinaul se opune majorarii pretului la gazele importate din Rusia si insista ca acesta sa ramana la nivelul actual de 160 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, precizeaza Rompres. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.