Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a asigurat ieri pe ambasadorii statelor membre UE acreditati la Bucuresti ca Romania va sustine continuarea dezvoltarii proiectului european, dupa aderarea la Uniunea Europeana. Premierul a avut, la Palatul Victoria, o intalnire de sfarsit de an cu toti ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditati la Bucuresti, principalul subiect discutat fiind viitoarea calitate a Romaniei de stat membru UE.
"Puteti conta pe faptul ca Romania va sustine aprofundarea integrarii europene, un proiect politic care este aproape de inimile noastre. Dorim sa vedem Europa ca un actor major pe plan global, si nu doar ca o piata comuna pe plan local", a spus premierul Tariceanu, citat de Mediafax. El a apreciat ca aniversarea, in 2007, a celor 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma este o buna oportunitate pentru ca Europa sa stabileasca o solutie clara pentru viitorul proiectului european. "Romania doreste sa isi aduca o contributie la gasirea unei solutii fezabile in acest sens", a spus premierul.
Seful Guvernului a aratat totodata ca nu exista nici un fel de conditionalitate intre continuarea extinderii Uniunii Europene si dezvoltarea proiectului european si a precizat ca este foarte important ca statele membre UE sa ofere statelor din Balcanii de Vest o perspectiva europeana. Romania organizeaza in cursul zilei de astazi summitul CEFTA in cadrul careia Acordul de liber schimb CEFTA va fi semnat de statele din Balcanii de Vest si de Republica Moldova. (R.G.)